Сили агресора: як формувалося угруповання військ рф для вторгнення в Україну – Павло Зінченко

Павло Зінченко
Історик, журналіст, засновник проєктів «Цей день в історії Католицької Церкви» і «Терція. Цікаво про військову історію». В пошуках своєї власної бойової позиції у війні про російських агресорів, приєднався до проєкту «ЛІТОПИС. НЕЗЛАМНОСТІ». Область наукових зацікавлень - середньовіччя, мемуаристика та фехтування.
Розділ статті: Війна

24 лютого 2022 року більшість українців прокинулися через віддалені або зовсім близькі вибухи за вікном. Практично всі одразу зрозуміли: російська армія розпочала повномасштабне вторгнення. Війна, яка тривала вісім років, перейшла у нову фазу. Значно жорстокішу і кривавішу. І ніхто вже не мав упевненості в завтрашньому дні.

Західні союзники України неодноразово попереджали про скупчення російських військ на кордоні з нашою державою і рф. Хтось з українців готувався до бою, хтось тікав з країни, хтось вірив, що це лише провокації, які ні в що серйозне не перейдуть. Яких заходів вживали у той час політичні і військові керівники України, ми в усіх подробицях дізнаємося ще не скоро.

Російські військові на кордоні з Україною

Сьогодні ми поговоримо про ту ворожу силу, яка готувалася завдати смертельного удару Україні. Про армію одвічного ворога, бійці якої готувалися нас убивати. Ми поговоримо про угруповання росіян, яке 24 лютого 2022 року перейшло кордон і зламало життя українцям, а в когось відібрало його.

Російські військові на бронетехнці

Варто зазначити, що формування росіянами ударного угруповання на кордоні з Україною не було процесом на кілька місяців чи в межах одного року. Ще у 2020 році начальник Головного управління міжнародного співробітництва і верифікації ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк наголосив:

“Станом на сьогодні поблизу кордону з Україною вже створено три міжвидових угруповання, які здатні без оголошення мобілізації та при мінімальних підготовчих заходах проводити раптові наступальні дії на території України”.

Український генерал вказав на те, що російська федерація продовжує нарощувати угруповання військ вздовж державного кордону України. Окрім того, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей формується угруповання у складі 1-го та 2-го армійських корпусів.

“Зокрема здійснюється активне формування нових військових частин (з’єднань та об’єднань) та реорганізація існуючих військових формувань з метою нарощування їх бойового потенціалу. На даний час вздовж державного кордону України розгорнуто 28 батальйонно-тактичних груп. На сьогодні завершується формування трьох нових об’єднань – двох армій та армійського корпусу, які протягом 2020-2021 року планують набути повної оперативної готовності”, – пояснював Голопатюк.

У наземному компоненті на Західному стратегічному напрямку була створена 20-та загальновійськова армія у складі 3-ї та 144-ї мотострілецьких дивізій. Окрім усього іншого, на озброєнні в них перебували оперативно-тактичні ракетні комплекси “Іскандер”.

Бойовик терористичного угруповання днр

На Південно-західному стратегічному напрямку росіяни сформували 8-му ударну армію, яка складалася з 150-ї мотострілецької дивізії, 20-ї окремої мотострілецької бригади та оперативно підпорядкованих 1-го (т.зв. ДНР) і 2-го (т.зв. ЛНР) армійських корпусів. В цьому угрупованні також передбачалося створення ракетних бригад ОТРК “Іскандер”.

“Загалом чисельність наземного угруповання ЗС рф вздовж кордону України складає близько 87 тисяч військовослужбовців, до 1100 одиниць танків; до 2600 бойових броньованих машин; до 1100 артилерійських систем; до 360 ракетних систем залпового вогню, 18 оперативно-тактичних ракетних комплексів”, – поінформував Голопатюк делегації країн-учасниць ОБСЄ у 2020 році.

У повітряному компоненті російські загарбники провели реорганізацію. Бойові ескадрильї переозброїли сучасними і модернізованими зразками авіаційної техніки. Йдеться про бойові літаки Су-30СМ, Су-35С, Су-34, Су-25СМ3, МіГ-31К з гіперзвуковим комплексом “Кинджал”. До повітряних сил також було приєднано гелікоптери різних модифікацій.

“Загалом на базових аеродромах поблизу Державного кордону України базується близько 330 бойових літаків та 230 вертольотів”, – зазначали українські військові.

Також росіяни сформували центри забезпечення мобілізаційного розгортання, що уможливлювало формування щонайменше чотирьох загальновійськових дивізій (Богучар, Камєнськ-Шахтінський, Новоозерне, тимчасово окупована територія АР Крим).

Крім того, на території тимчасово окупованої АРК російською федерацією створено потужне угрупування військ, яке охоплювало наземний, повітряний і морський компоненти та нараховувало близько 32,5 тисяч осіб.

В той же час вже в листопаді 2021 року генерал-лейтенант Сергій Наєв запевняв, що створення ударних угрупувань російських військ біля українських кордонів зараз не спостерігають.

“Максимально навколо України, а також у тимчасово окупованому Криму було 105-110 тисяч російських військовослужбовців”, – коментував Наєв ситуацію станом на весну 2021 року.

Український генерал Сергій Наєв

Наєв зазначив, що це число включає і підрозділи так званих ДНР та ЛНР, які перебували у підпорядкуванні 8-ої армії росії.

Варто звернути увагу, що 8-ма загальновійськова армія Південного військового округу рф – це кадровий підрозділ, який розформували у 1990-х роках та заново створили в 2017 році у Ростовській області.

По суті, це угруповання було сформоване спеціально для вторгнення до України ще за п’ять років до подій лютого 2022 року.

У Кремлі заперечували формування нової армії для вторгнення, а головним завданням 8-ої армії називали “безпеку росії на стратегічному південно-західному напрямку”.

Втім, тоді Наєв був упевнений, що для повномасштабної війни проти всієї української армії навіть тих сил було вочевидь замало – чисельність ЗСУ перевищувала 200 тисяч військовослужбовців.

“Метою цих провокацій ймовірно є спроби отримати підстави для військової операції, у ході якої вони спробували б оточити об’єднані сили, а також розширити контроль над окупованою територією”, – припускав Сергій Наєв.

Але генерал до останнього моменту був переконаний, що цих сил ніяк не вистачить для повномасштабного вторгнення і війни на значній території України.

Зосередження російських сил на кордоні з Україною

Уже в січні 2022 року видання The New York Times повідомляло, що російські війська оточують Україну з трьох сторін. На мапі, підготовленій на основі даних від українських та західних чиновників, а також незалежних військових аналітиків та супутникових знімків, газета вказала рід військ, їх чисельність та різновиди техніки.

На карті було показано десять основних скупчень російських військ у межах досяжності українського кордону. Майже всі вони включали артилерію, важку техніку та танки.

Так, дві групи військ були розташовані біля кордону з Білорусією, поряд із містами Єльня (Смоленська область) та Клинці (Брянська область), три групи — неподалік Воронежа.

Бійці і бронетехніка Операції об’єднаних сил (ООС) України

Аналітики були переконані, що ці війська можуть безпосередньо загрожувати Києву у разі початку воєнної операції. Ще одна група дислокувалася в районі Волгограда, дві — біля кордону так званих “ДНР” та “ЛНР” та ще дві — біля міста Кореновська (Краснодарський край, включає лише артилерію) та на території Криму.

Загалом за оцінками спецслужб США, росія підготувала військову операцію за участі 175 тисяч військових. Експерти при цьому підкреслювали, що лишається незрозумілим, чи планує росія напади на Україну, проте всі необхідні приготування для цього вона здійснила.

Вже після початку повномасштабного вторгнення стали з’являтися подробиці про так званих «кадирівців» – приватну армію соратника Путіна, ватажка Чечні, Рамзана Кадирова. При чому інформацію про цих людей Головне управління розвідки України отримувало від окремих представників Федеральної служби безпеки росії, які не надто хочуть мати справу з цією людиною.

Кадирівці під час наступу на Київ

В ГУР розповіли, що інформація про «кадирівців» почала надходити у перші дні війни, коли бойовики почали викладати пафосні відео і світлини нібито з передової.

Сказати скільки бойовиків Кадирова взяло участь у війні проти України на початку вторгнення доволі складно. 26 лютого росЗМІ опублікували відео з центральної площі столиці Чечні Грозного, де зібралося нібито 12 тисяч бійців для вторгнення в Україну.

Український солдат біля підбитої техніки рф

Головним завданням для «кадирівців» було зачистити Київ, втім, як тепер відомо, в боях за Київ вони зазнали серйозної поразки. «Тіктокери», як їх називали українські військові, зайшли у військову частину, де нікого не було, і записали “переможне” відео, де вихвалялися, що знищили бійців Національної гвардії України і захопили військову частину. Там їх «накрили» українська артилерія та сили спецпризначення.

Такою була армія, яка вдерлася до України 24 лютого 2022 року. Вони планували захопити нашу країну максимум за тиждень. В захопленій ворожій техніці українські воїни знаходили спорядження, необхідне для розгону масових демонстрацій. Лише такий опір очікували росіяни від українців. Більше того, серед багажу солдатів-загарбників знаходили парадні мундири, в яких вороги мали пройти переможним маршем по українській столиці.

Українські воїни на вулицях міста

Але в них нічого не вийшло. Захисники України дали ворогу достойну відсіч. І хоча війна ще далека від свого завершення, вже всім зрозуміло (і росіянам у тому числі), що російські військові, які перейшли кордон України 24 лютого 2022 року зазнали поразки.

Джерела

  1. Які війська Росія стягнула до України та чи схоже це на велику війну: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.bbc.com/ukrainian/features-59127578
  2. ФСБ "злила" українській розвідці дані про причетних до злочинів кадирівців в Україні: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://tsn.ua/ukrayina/fsb-zlila-ukrayinskiy-rozvidci-dani-pro-kadirivciv-2024491.html
  3. «РФ розгорнула на кордоні з Україною потужне угруповання, але ми знаємо її слабкі місця», — Степан Полторак: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.mil.gov.ua/special/news.html?article=40423
  4. Російські війська атакували Україну: в країні готуються ввести воєнний стан: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://intent.press/news/society/2022/rosijski-vijska-atakuvali-ukrayinu-v-krayini-gotuyutsya-vvesti-voyennij-stan/
  5. Росія продовжує готуватися до воєнних дій проти України. Не варто себе заколисувати: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://texty.org.ua/fragments/105491/rosiya-prodovzhuye-hotuvatysya-do-vijskovyh-dij-na-kordonah-z-ukrayinoyu-ne-varto-sebe-zakolysuvaty/
  6. «Оточують з трьох сторін». NYT показало розташування російських військ біля кордонів України: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://suspilne.media/196075-otocuut-z-troh-storin-nyt-pokazalo-roztasuvanna-rosijskih-vijsk-bila-kordoniv-ukraini/
  7. З'явилися нові дані про російські війська біля кордонів України: супутникові знімки: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.unian.ua/war/z-yavilisya-novi-dislokaciji-rosiyskih-viysk-bilya-ukrajini-suputnikovi-znimki-novini-vtorgnennya-rosiji-v-ukrajinu-11713924.html
  8. США нарахували біля кордонів України до 190 тисяч російських військових: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://hromadske.ua/posts/ssha-narahuvali-bilya-kordoniv-ukrayini-do-190-tisyach-rosijskih-vijskovih
  9. РФ не створила жодного наступального ударного угруповання для вторгнення, - Резніков: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:  https://www.rbc.ua/ukr/news/rf-sozdala-odnoy-nastupatelnoy-udarnoy-gruppirovki-1644876524.html
  10. РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів: [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://defence-ua.com/news/rf_gotova_do_vtorgnennja_v_ukrajinu_z_dekilkoh_naprjamiv-1109.html
24 Лютого 2024
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: