Олеся Житкова взяла участь у 9-тій щорічній конференції “Білорусознавчі студії у 21 сторіччі”

30 Квітня 2024

Експертка “Літопису Незламності” Олеся Житкова взяла участь у 9-тій щорічній конференції “Білорусознавчі студії у 21 сторіччі”, яка відбулася у Лондоні за організації Школа славістики та східноєвропейських студій університету University College London, Центру Острогорського, Білоруської бібліотеки та музею Франциска Скорини.

Олеся виступила з доповіддю “Білоруська культура в 2022-2023 роках: війна, відродження, русифікація”, у якій охарактеризувала позитивні тенденції у розвитку білоруської культури за кордоном та посилення русифікації всередині країни. Зокрема, вона розкрила мистецьку реакцію білорусів на повномасштабне вторгнення та їх активну підтримку України. Було охарактеризовано посилення репресій всередині Білорусі проти культурних діячів та організацій (цензура, арешти, ліквідація об’єднань), а також активне поширення російської пропаганди за сприяння лояльних до кремля чиновників різних рівнів.

Дослідниця зазначила, що максимальне відчуження російських наративів є передумовою відновлення справжніх традицій народу передумовою відновлення справжніх традицій народу.

Учасники заходу дали жвавий відгук на презентацію. Пролунала низка питань, серед яких – чи розвиваються контакти між українськими та білоруськими культурними діячами та яке загалом ставлення до білоруської культури. Дійсно, останніми роками, поряд із продовженням співпраці, ми бачимо негативні тенденції у цій сфері. Як свідомі українці, ми маємо продовжувати роботу з демократично налаштованою частиною білоруського громадства, адже вони є або можуть стати потенційною опорою для боротьби з російським агресором.

30 Квітня 2024
23 Квітня 2024

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

Експертка "Літопису Незламності" Олеся Житкова взяла участь у заході ...
20 Березня 2024

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

Багато українок на шляху професійної та особистої самореалізації хоча ...
26 Лютого 2024

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

24 лютого в ірландському місті Корк відбувся марш і ...
26 Лютого 2024

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

21-22 лютого 2024 року експерт Літопису Незламності Іван Бездудний ...