Чому не вірити російським фейкам замало для перемоги в інформаційній війні – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

Великий вплив на українців створює безкінечний потік інформації, що громадяни отримують із медіа ресурсів : телебачення, радіо, інтернет –ресурсів. Цей інформаційний потік не є однобічний, бо українець може отримати інформацію із джерел, які мають різне бачення на ту чи іншу проблему, а отже, по-різному її висвітлюють. Ось така боротьба між інформаціями називається інформаційною війною. Заміри ставлення до тез російської пропаганди та й загалом оцінка медіаграмотності українців, що зроблені до війни, показують – тут є над чим працювати.

Інформаційна війна – це не тільки фейки. Фейки є найменшою одиницею такої війни. Інформаційний фронт у часи війни безпосередньо обслуговує бойові дії, тобто різними інструментами країна інформаційно допомагає собі в бою. Якщо продовжити аналогію між кінетичною та інформаційними війнами, то уявімо, що територію можна порівняти з увагою, тобто воюють і завойовують в інформаційній війні увагу. Як територію, її можна утримувати чи відвойовувати. З увагою – аналогічно.

Тож у такій аналогії фейки є солдатами інформаційного війська. У них є чітке завдання. Їх багато в порівнянні, скажімо, з технікою. Інформаційна й військова тактика росії дуже схожа. Вони пачками штампують фейки, так само, як відправляють своїх солдатів воювати. Недолугі фейки загонами відсилають в український інфопростір, а якщо ті повертаються, тобто не отримують достатньої уваги, то їх знову відправляють у бій. Є фейки, які закидають роками. На цьому ж рівні є маніпуляції, спекуляції й інші нещастя.

Над фейками стоять меседжі – чіткі й зрозумілі повідомлення. Меседжі можуть бути правдивими, маніпулятивними чи зовсім неправдивими. У цьому їх небезпека, бо якщо з фейком усе доволі однозначно, то з меседжем – ні. Меседж складається з фейків, тобто росія використовує фейки, напівправди та маніпуляції, щоб наповнити меседж, сформувати його. Їх значно менше, ніж фейків, оскільки, щоб сформувати та просунути меседж, потрібні ресурси. Меседжів може бути декілька й інколи вони навіть суперечать одне одному. До прикладу, з початку повномасштабного вторгнення російська пропаганда поширює такі меседжі: «Україна готувалась напасти на Білорусь», «Україна готувалась напасти на Крим», «Україна готувалась напасти на Придністров’я». Водночас росія постійно повторює меседж про «слабкість української армії». У здоровій стратегічній комунікації меседжі не мають суперечити один одному, проте у світі російських інформаційних впливів усе інакше. Оскільки часто завданням росії є спантеличити аудиторію, заплутати її настільки, щоб її система координат повністю збилась. Тобто росія не обов’язково хоче змусити українців у щось вірити, навпаки, дуже часто вона намагається підірвати довіру і сказати, що вірити не можна нікому.

Збірка меседжів об’єднується в наратив – історію, оповідь, що пояснює світ навколо. Завданя наративів – сформувати певний світогляд. Саме наратив є стратегічно найважливішим, бо меседжі можна модифікувати, а наратив- це вже стала історія. Щоб якісно сформувати наратив, необхідні час та ресурси. Найпопулярнішим наративом росії щодо України є твердження про «неспроможну державу». Меседжі, які наповнюють цей наратив, стосуються історії, корупції, культури, економіки, тобто будь-що, що можна використати для підтвердження наративу.

Іншим центральним наративом є твердження про «українських нацистів». Саме це світобачення росія використовує, як одну з підстав для повномасштабного вторгнення в Україну. Для підживлення цього наративу Кремль продовжує говорити про денацифікацію України, як одну з вимог домовленостей про мир. Цей наратив також наповнюють різноманітні меседжі, що стосуються як української історії, так і сьогодення. Зокрема, що «в Україні при владі нацисти», «Україна забула про перемогу над нацизмом», «УПА – колаборанти Гітлера» чи те, що «Гасло «Слава Україні!» – це калька з нацистського гасла «Гайль Гітлер!».

Варто відзначити, що операції росії на інформаційному фронті виявилися невмілими через оприлюднення розвідданих, а спроби знищити цифрову інфраструктуру України зустріли стійку, професійну та ефективну українську кібероборону. У червні в США вперше визнали, що допомагають Україні «наступальними кіберопераціями». Хакери зламали російські телеканали та показали правду про війну в Україні.

Завдяки цьому СБУ та Міноборони змогли вислідити та назвати 100 псевдоукраїнських Telegram-каналів, які працюють на рф. Перелік оприлюднив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. У спільній заяві відомств йдеться про те, в Україні є низка нібито незалежних Telergram-каналів, роботу яких насправді координує кремль через свої спецслужби, причетність таких ресурсів до російської влади раніше під час відповідних кримінальних проваджень фіксувала Служба безпеки України, зокрема йдеться про канали «Легитимный», «Сплетница», «Картель», «Резидент» та інші.

А уже у Львові Служба безпеки України викрила мережу агітаторів, які працювали на бойовиків «ЛНР». Координував роботу агітаторів місцевий житель, який працював на бойовиків «ЛНР», також він керував їхньою мережею. Про це повідомили СБУ та Львівська обласна прокуратура. За даними слідства, львів’янин поширював проросійські пропагандистські матеріали, спрямовані на шкоду українській державі, а також визнавав правомірною збройну агресію росії. Правоохоронці з’ясували, що він створив групу в соціальних мережах під назвою «Львівська народна республіка», де разом зі спільниками вів підривну інформаційну діяльність проти України та підтримував росію. За інформацією СБУ, агітатори виконували інструкції кураторів із так званого «Управління гуманітарних операцій ЛНР», яке підконтрольне російським спецслужбам. Зловмисники поширювали фейковий та деструктивний контент через інтернет-спільноти винятково львівського регіону, намагаючись охопити якомога більше місцевої аудиторії.

Слідчі також з’ясували, що львів’янин працював ІТ-спеціалістом псевдоуправління «ЛНР». А ще він наповнював антиукраїнські ресурси, які визначили для нього його російські куратори, зокрема сайт «ВосходИнфо». Під час обшуків у нього вдома знайшли комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності та співпраці з окупантами на комерційній основі.

Російська пропаганда пагубно діє не лише на населення України, але й на європейців, та й на весь демократичний світ. Їхня пропаганда поширюється популярними соцмережами, сайтами, різними програмами та каналами. Український уряд домовився з низкою медіа про спільну боротьбу проти російських фейків та моніторинг інформації, що надходить до вищезгаданих ЗМІ. Але слід відзначити, що Twitter та YouTube ігнорують більшість запитів України про видалення роспропаганди та мови ворожнеч.і Компанії соцмереж почали все рідше реагувати на скарги України щодо матеріалів із російською пропагандою та мовою ворожнечі. Найбільше запитів без уваги залишають Twitter та YouTube. Після повномасштабного вторгнення рф великі технологічні компанії та український уряд активізували спільні зусилля для протидії роспропаганді. Йдеться зокрема про співпрацю з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, який від початку активної війни аналізує російську пропаганду та маніпуляції. Урядовий центр, створений при Міністерстві культури, регулярно надсилає представникам соцмереж дані щодо матеріалів та профілів, які можуть порушувати правила платформи та поширювати пропаганду, мову ненависті чи підбурювання. Утім, за даними аналітиків, багато з цих запитів, певно, залишаються поза увагою, а акаунти, що поширюють російські наративи, пишуть антиукраїнські образи або навіть видають себе за українських чиновників, залишаються активними.

А от компанія Meta (Facebook та Instagram), згідно з аналізом аналітиків, досить ефективно реагувала на оскаржені матеріали, хоча більшість акаунтів, на які надсилали скарги, залишалися активними. Натомість рівень відповідей від YouTube, Twitter і LinkedIn був значно нижчий. Інколи платформам було потрібно до кількох тижнів, щоб відповісти на окремі скарги, але в більшості вони на них просто не давали відповіді. Великі технологічні компанії все ще не ведуть структурований діалог із українським урядом чи громадянським суспільством. А всі рішення про політику щодо вмісту дописів ухвалюють команди зі США, яким бракує розуміння контексту в Україні. Речниця YouTube Айві Чой не відповіла прямо про реакцію компанії на запити України, але сказала, що компанія «підтримувала регулярний контакт з українським урядом» і видалила понад 70 тисяч відео та 9 тисяч каналів за порушення своєї політики з початку війни. А речниця Twitter Елізабет Басбі заявила, що компанія продовжує співпрацювати з організаціями та стежити за порушеннями політики платформи.

               

Досить болючими є російські хакерські атаки на українські державні, медіа та банківські ресурси. Російське хакерське угруповання Killnet пообіцяло знищити американську компанію Lockheed Martin, яка випускає військову техніку, таку як РСЗВ HIMARS. Хакери з росії закликали атакувати офіси в США та оголосили полювання на всіх співробітників, пообіцявши кожному прихильнику винагороду у розмірі $50 тис. Писали також, що хакери зламали радіо «Мелодія FM» і повідомили у радіоефірі, ніби президент Володимир Зеленський потрапив у реанімацію. Кібератаку здійснили на сервери та мережі холдингу «ТАВР Медіа», але невдовзі пресслужба організації спростувала інформацію про хворобу глави держави.

Не гребують росіяни і примітивною дезінформацією. На жаль, вона зачіпає і наймолодше покоління. Так, у росії дитячий телеканал «Улыбка ребёнка» показав глядачам анімаційний ролик, де начебто українська авіація відверто бомбить Донбас. Мультик «Одного разу наше життя змінилося» був створений ще в липні художником-аніматором Олексієм Балашовим та дітьми-переселенцями, які виїхали з Донбасу під час проведення АТО у Ростовську область, де проживають у пункті тимчасового розміщення «Піонер». Російський мультфільм починається з дитячих малюнків, на яких зображено мирне життя, яке згодом, на переконання авторів, зруйнувала саме українська армія. Тим часом рухомим рядком у кадрі проходить гасло: «Врятуйте мешканців Донбасу від української агресії». Про терористів у ролику не сказано ні слова. Канал «Улыбка ребёнка» доступний на сателітарних антенах, він входить до пакетів кабельного телебачення. Також «Улыбка ребёнка» має онлайн-ефір в інтернеті, тобто подібна антиукраїнська риторика може поширюватися на велику аудиторію російських глядачів. Російські медіа не вперше додають пропаганду до дитячих телепрограм. Наприклад, герой популярної передачі «На добраніч, малюки!» пес Філя півроку тому з екрану розповідав, що збирається іти в армію, аби захищати росію. Крім того, деякі телеглядачі скаржаться у соцмережах, що російські телеканали регулярно переривають ефір «страшилками» про Україну.

Натомість українці, розпочавши боротьбу проти російської шовіністичної пропаганди, починають змінювати інформаційний фронт. Досить популярною протидією російській пропаганді є показ правдивих новин про війну. Так, у неділю, 12 червня, хакери зламали російські телеканали та замість звичної пропаганди кремлівських рупорів показали правдиву інформацію про війну в Україні. Від кібератаки постраждали «Первый канал», «Россия» та НТВ.

Зокрема, на каналі «Россия» безупинно розповідали про те, як війна в Україні вдарила по гаманцю росіян. В ефірі говорили про «повний розвал економіки всередині країни», зниження експорту газу, збільшення вартості споживчого кошика та зникнення багатьох товарів з прилавків магазинів, що також впливає на зростання цін. На «Первом канале» говорили про те, що втрати особового складу рф за час війни перевищили 30 тисяч людей, а корупціонери та генерали «розкрали військовий бюджет, унаслідок чого російська армія була не підготовлена до будь-яких реальних бойових дій». На НТВ водночас показували ролик, в якому рф називали «країною вдів», «країною злиденної армії», «країною на краю прірви» та «країною без майбутнього». Також демонструвалася заставка із траурною фотографією путіна на тлі танцю артистів у формі російських поліцейських.

Протидіє Україна путінській пропаганді й на російському телебаченні. 9 вересня в окупованому росією Криму на російських телеканалах розпочали трансляцію звернення президента України Володимира Зеленського. Звернення транслювали, зокрема на «Первом канале», «Россия 1», НТВ, РЕН ТВ. Після звернення увімкнули трек Qatoshi і Чіко «Допоможе ЗСУ». Перед виступом Зеленського кілька секунд транслювали інформаційне повідомлення до жителів Криму українською, закликали триматися подалі від російських військових об’єктів, «вірити у ЗСУ і чекати на звільнення». Це не перший випадок зламу російського телебачення у Криму. 1 вересня завдяки «неперевершеній роботі українських хакерів» кримчанам показали звернення Зеленського – вітання з початком навчального року.

Також умілі українські хакери зламали російський сервіс для перегляду телеканалів Pager TV. Замість пропагандистських програм користувачів попередили про можливі бойові дії на території росії.  Відео демонструє, що хакери змінили плейлисти сервісу на смартфоні, і замість трансляції обраних користувачем каналів демонструються ролики про те, що війна незабаром прийде в росію. «Війна все ближче» і «Війна прийде і до твоєї хати» оповідають у ролику. Автори показали вибухи та пожежі, які вже траплялися на українській території, а також кадри з полоненими солдатами ЗС рф, загиблими людьми та руйнуваннями, спричиненими бойовими діями.

В окупованому Криму українські хакери зривають жовтневу мобілізацію зверненням Зеленського. У телеефір Криму запустили відеозапис зі зверненням президента України Володимира Зеленського. У ролику він закликав мобілізованих російських військових здаватися в полон або тікати. Відео транслювалося на «Первом канале» росії. На відео також показані кадри з мертвими російськими військовими, що загинули в Україні. На кадри накладено аудіозапис промови путіна, в якій той оголошує «часткову» мобілізацію. На ролику показані і відео протестів у російських містах та їхнього силового розгону. У відео президент Володимир Зеленський також закликає жителів окупованих територій України берегти свої життя, допомагати знищувати окупантів, ховатися від російської мобілізації та намагатися виїхати на вільну територію.

З метою протистояти рашистській пропаганді у Львові зняли відео, на якому акторка у вишиванці та з синцями на обличчі погрожує відплатою росіянам за жертви війни, за загиблих і закатованих жителів українських міст. Каже, що загарбники ніколи не повернуться додому, в росію. Дівчина тримає в руках серп, робить рух і наче перерізає горло акторові-чоловіку в смугастій кофтині – російському окупантові. «Тепер на вас усіх чекає смерть за Бучу, Ірпінь, Київ, Харків, Одесу, Маріуполь… Ви будете вбиті всі», – каже актриса у соціальному ролику, який облетів російські канали і він одразу ж поширився мережею, набираючи мільйонні перегляди. Утім реакція на нього була неоднозначна: хтось поширював його залюбки, а хтось звинуватив режисера в підігруванні рф. Росіяни використовують відео як пропаганду, говорячи, що саме таким є обличчя українського нацизму, і закликають «своїх» до мобілізації для війни з Україною, а Захід – відмовитися від підтримки «нацистського» режиму Києва. Тим часом режисер ролика зазначив, що відео влучило в ціль, виконало свою головну мету – налякати й деморалізувати ворога. У росії його підхопили ЗМІ, називаючи Україну «новою ІДІЛ». Щоправда, в ІДІЛ були реальні страти, а не відеоролики. Також у відео росіяни побачили заклики до екстремізму та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, незважаючи на те, що це саме росія напала на Україну, що ця війна призвела до тисяч жертв серед мирного населення. В інтерв’ю одній із російських газет членкиня комітету ради федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Ольга Ковітіді зазначила, що «відео ще раз підтверджує правильність спеціальної військової операції, проведеної росією».

Росія не має шансів перемогти нас на інформаційному фронті, бо Україна та українці єдині зі всім світом. І лише правда та воля, ЗСУ та справедливість буде на нашій землі!

Джерела
07 Листопада 2022
Останні події

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

"Літопис Незламності" підписав меморандум про співпрацю з Київським університетом імені Бориса Грінченка

Схожі статті: