Естетика незламності. Потенціал fashion-зв’язків зі світом – Лариса Грицик

Лариса Грицик
Кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Інституту всесвітньої історії НАН України (2020-2021 рр.). Наукові інтереси - суспільно-політичні процеси, історія української науки та культури ХІХ - початку ХХ ст., історіографія, зовнішня політика нових незалежних держав.
Розділ статті: Мистецтво

Упродовж 3-6 лютого 2022 року 84 дизайнери у форматі phygital натхненно представляли свої колекції у ювілейному 50-му сезоні Ukrainian Fashion Week. Український Тиждень моди відзначав 25-річчя. Світова індустрія моди готувалася до Міланського та Паризького Тижнів моди.

24 лютого 2022 року реальність українців змінилася. Діяльність української fashion-спільноти, як усіх креативних сфер на початку війни була паралізована, а в деяких випадках зупинена.

Новини про події в Україні сколихнули світову fashion-індустрію. Першим публічно відреагував публікацією в соцмережах світовий гігант Kering (дочірними компаніями якого є Gucci, Yves Sent Laurent, Bottega Veneta, Alexander McQueen, Balenciaga). Джорджіо Армані 27 лютого провів показ на розпочатому Тижні моди в Мілані в повній тиші.

Якщо ембарго на експорт продукції світової fashion-спільноти до росії залишається відкритим питанням, то вже з березня 2022 року представники світової моди, окрім висловлювань підтримки українському народу, приєднуються до надання гуманітарної допомоги. Серед компаній і організацій, які на початку березня заявили про матеріальну підтримку Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців, – Kering, Chanel, Valentino, Armani, MaxMara, Prada, Французька федерація кутюр’є (La Fédération de la Haute Couture et de la Mode), Національна палата італійської моди (The Camera Nazionale della Moda Italiana). До World Food Program приєдналися Balenciaga, Versace. Пожертву в розмірі 5 млн євро Міжнародному Комітету Червоного Хреста надала компанія LVMH. Материнська компанія Danaher Інституту кольору Pantone у відповідь на гуманітарну кризу в Україні вирішила передати пожертвування в розмірі 1 млн дол. фандрейзинговій онлайн-платформі Globalgiving, міжнародній гуманітарній організації Save Тhe Сhildren, Міжнародному комітету порятунку The International Rescue Committee для допомоги українським біженцям.

Джерело: Instagram-сторінка @lvmh
Джерело: Instagram-сторінка @milanfashionweek
Джерело: Instagram-сторінка @prada
Джерело: Instagram-сторінка @versace

Перші тижні та місяці українські бренди вирішували питання безпеки своїх працівників, релокації та збереження за можливістю матеріальної бази.  

Українські дизайнери зверталися до прихильників своїх брендів у різних куточках світу, зверталися до росіян з проханням висловити громадянську позицію.

Значна кількість представників вітчизняної fashion-індустрії перепрофілювалася на забезпечення потреб армії, зокрема виготовлення речей для військових (бронежилетів, плитоносок, флісового одягу, взуття, білизни).

«Голос» української моди зазвучав уже на Mercedes-Benz Fashion Week у Берліні (14-16 березня). Попри неможливість персональної присутності, символічними та особливо актуальними стали слова звернення українського дизайнера Жана Гріцфельдта: «Сьогодні не час говорити про моду, але час говорити через моду». Кольори одягу (чорний, сірий, червоний, білий), стилізовані меседжі «Україна», «воля», «паляниця», «свідомість», «мир», макіяж моделей транслював почуття українців, що опинилися в умовах війни. Завершенням показу було винесення прапора.

Джерело: Instagram-сторінка @jeangritsfeldt

Кольори українського прапора, за визначенням Pantone «вільний синій» та «енергійний жовтий», стали візуальним маркером солідарності українців, емпатії до українців, підтримки. Актуалізувалася тенденція випуску патріотичних мерчів. В основі колекцій – стилізована національна айдентика, українські принти, впізнавані вислови та кольори національних символів.

Made in Ukraine набуває нових сенсів. Трансляція національного коду, вираження символізму традицій і теперішнього, чітких меседжів колекцій та окремих випусків одягу й аксесуарів реалізовується у колабораціях українських дизайнерів з представниками вітчизняного мистецтва. Бренди присвячують колекції незламності українців, їхній вірі та непохитності, спрямовуючи кошти від реалізації на допомогу Збройним Силам України та постраждалим від війни, збереження культурної спадщини.

Після руйнування російською армією Іванківського історико-краєзнавчого музею, в якому зберігалися картини Марії Примаченко, бренд 91lab у співпраці з правнучкою художниці Анастасією Примаченко створили колекцію з елементами творів художниці. У майбутньому частину коштів від продажу колекції за підтримки Благодійного фонду «Творча спадщина Марії Примаченко» планують спрямувати на створення арт-резиденції та Музею Марії Примаченко в с. Болотня, де вона народилася.

Джерело: Instagram-сторінка @91lab

Мотиви картин художниці з першого тижня війни стали джерелом натхнення для створення колекцій «Вільні» та «Казки сім’ї Примаченко» бренду OLIZ.

У квітні з’явилися одні з перших лімітованих випусків одягу та аксесуарів у даному напрямі. Зокрема, лімітована патріотична колекція футболок у рамках проекту Support by Poustovit. У травні дизайнерка Лілія Пустовіт представила випуск символічного аксесуару – шовкової хустки з віршами Ліни Костенко «Мій перший вірш, написаний в окопі», «Крила», «Усе моє, все зветься Україна». Ці вироби представлені не тільки на сайті бренду, а й у шоурумах за кордоном.

Джерело: Instagram-сторінка @poustovit

Всесвітньо відомий український дизайнер Руслан Багінський випустив присвячений Україні дроп із двох бейсболок блакитного та жовтого кольорів з вишитим українським прапором.

2 квітня у колаборації з українськими художниками Р. Панчуком і Д. Юріним бренд FROLOV презентував свій перший NFT «Ukrainian Heart». 1 червня 2022 р. відбувся запуск благодійного проєкту FROLOV HEART: лімітована колекція чорних і білих світшотів з вишивкою нитками або бісером вручну анатомічного серця в блакитному та жовтому кольорах. Перші три місяці прибуток від продажу надходив до ГО «Фонд Маша», а з 1 вересня – на реалізацію проекту NEST Благодійного фонду Сергія Притули.

Джерело: Instagram-сторінка @frolovheart

Довіру до української fashion-індустрії демонструє поява за ініціативою американського модного стратега Джен Сідарі у квітні 2022 року веб-сайту «Angel for fashion», де представлені вироби 32 українських брендів. Метою даної комерційної платформи є допомога пережити кризу військового часу українським дизайнерам і їхнім брендам, представивши їх світу.

Демонструє рівень потенціалу української індустрії моди діджитал напрям. Яскравим прикладом стало відкриття 34-го Тижня моди в Ризі (27 травня-2 червня) діджитал-презентацією українських молодих дизайнерів одягу.

Унікальною є діяльність стартапу зі створення та продажу діджитал-гардеробу DRESSX (США) українок Дар’ї Шаповалової та Наталії Моденової. DRESSX реалізовує благодійний проєкт Support Ukraine на основі продажів спеціальної колекції та перерахунку отриманих коштів українським благодійним організаціям. Також компанія робить акцент і на криптомистецтві, займається створенням випуску NFT-аксесуарів з національною символікою.

Джерело: Instagram-сторінка @dressx

Українські символи, традиції є невід’ємним джерелом натхнення для створення особливих аксесуарів: представлення брендом BEVZA моносережки у вигляді червоної калини за менш ніж два тижні до початку повномасштабної війни на Тижні моди у Нью-Йорку, прикрас у вигляді колосків у контексті презентації нової колекції весна-літо 2023, випуск спеціальних колекцій українськими ювелірними брендами (Guzema «Freedom», SPADOK collection, «Мої»; GUNIA Project «Півник»). Ювелірна сфера України в часи війни стала предметом публікації в New York Times. У травні 2022 р. українські дизайнери-ювеліри мали змогу представити свої роботи на міжнародній виставці GenGeneve. У листопаді 2022 р. прикраси від українських дизайнерів вперше були представлені на благодійному аукціоні Sotheby’s.

Джерело: Instagram-сторінка @strongandprecious

В умовах війни перед fashion-спільнотою України постали питання збереження функціонування брендів на території держави й водночас вимушене перенесення виробництва за межі країни, формування нових проектів з іноземними ритейлерами, відповідно, подолання багатьох викликів щодо розширення географії діяльності. Фактично безперервна робота модного сектору після повномасштабного вторгнення, меседжі та символізм, що відображають колекції українських дизайнерів, засвідчують вагому роль сфери у національному брендингу країни.

Зростанню впізнаваності українських брендів за кордоном, приверненню уваги баєрів та преси сприяють спеціальні програми підтримки українських дизайнерів, участь у виставках, pop up маркетах у різних європейських містах, спільні проекти з європейськими компаніями. Більшість дизайнерів, які беруть участь у такого роду заходах, відзначають, що першопочатково покупки здійснювалися через солідарність, підтримку українців, їхніх брендів, але якісне та креативне втілення ідей сприяє завоюванню довіри іноземного споживача.

Знаковим заходом і ініціативою підтримки в надскладний час українських дизайнерів стала ініціатива Support Ukrainian Fashion Ukrainian Fashion Week, завдяки якій 43 українські бренди представили свої колекції та зберегли сезон весна-літо 2023 у рамках показів на дев’яти тижнях моди (Malta FW, Copenhagen FW, Budapest Central European FW, Berlin FW, Transilvania Fashion Festival, Vienna FW, Mercedes-Benz FW Madrid, Brussels FW, Vegan FW). Приєднався до ініціативи й Тиждень моди у Лондоні, учасники якого в лютому 2023 р. FROLOV, PASCAL, KSENIASCHNAIDER. Покази колекцій 10 українських дизайнерів включені до програми PREMIUM Berlin fashion trade show 17-19 січня 2023 р. у ході UFW International Season FW23-24 [8].

У рамках тижня моди в Парижі відбувся унікальний для всієї української модної індустрії захід – Vogue UA Ukrainian Designers Showcase, на якому 18 українських дизайнерів представили свої бренди та відбулася зустріч з легендарною Анною Вінтур.

Комунікація зі світом через моду відбувається і на високому політичному рівні. Перша леді Олена Зеленська традиційно обирає українські бренди та яскраві, промовисті аксесуари на зустрічі з представниками міжнародної спільноти, демонструючи підтримку українських дизайнерів, смислові акценти через зовнішній вигляд, приклад свідомого споживання. Резонансним прикладом модної дипломатії став вихід Перших леді України та США в туфлях-човниках у кольорах українського прапора, хоча відзначається випадковість такого вибору.

Українські бренди та кольорова гама національних символів України все частіше привертають увагу представників світового, особливо європейського політикуму (Урсула фон дер Ляєн, Роберта Мецола). Частиною колекції головних уборів Її Величності Королеви Єлизавети ІІ став капелюшок від Руслана Багінського, створений спеціально для неї з нагоди Дня незалежності України із вдячністю за підтримку в боротьбі з російськими окупантами.

Українська fashion-індустрія як і після подій 2014 року, так і після повномасштабного вторгнення росії продовжує демонструвати свою незламність, попри кризу та складні умови функціонування. Діалог зі світовою fashion-спільнотою, рівень довіри до українських брендів та їх підтримки сприяє новим форматам діяльності задля збереження здобутків і подальшої роботи, а стійкість команд українських дизайнерів, що працюють в умовах ракетних обстрілів, тривалої відсутності світла, подолання викликів логістичної сфери, надихають та вражають. Відновлення попиту та повноцінної роботи сфери української моди залежить від тривалості війни та інфраструктурних можливостей. Сьогодні робота українських брендів є вагомим внеском у майбутнє країни, її міжнародного іміджу, благодійної діяльності.

Колекції, що створюються українськими дизайнерами в умовах війни, символізм, звернення до культурного спадку поряд із залученням новітніх технологій стали рупором культурних цінностей українців, надбань і перспектив сучасного українського мистецтва – самобутньої, актуальної, невід’ємної частки світової культури.

Джерела

  1. «Коли ховаєшся від бомб, нікого не хвилює, у що ти вбраний»: показ Жана Гріцфельда на Mercedes-Benz Fashion Week у Берліні. URL: https://marieclaire.ua/uk/fashion/zhan-gritsfeldt-distantsionno-iz-kieva-organizoval-pokaz-na-nedele-mody-mercedes-benz-fashion-week-v-berline
  2. SUPPORT by Poustovit представив патріотичний дроп. Частину доходу від продажів передадуть ЗСУ. URL: https://www.the-village.com.ua/village/service-shopping/style-news/325155-support-by-poustovit-predstaviv-patriotichniy-drop-chastinu-dohodu-vid-prodazhiv-peredadut-zsu
  3. Бренд POUSTOVIT представив хустку, присвячену Україні. URL: https://vogue.ua/article/fashion/brend/brend-poustovit-predstaviv-hustku-prisvyachenu-ukrajini-48697.html
  4. Ruslan Baginskiy випустив патріотичні бейсболки на підтримку ЗСУ. URL: https://vogue.ua/article/fashion/brend/ruslan-baginskiy-vipustiv-patriotichni-beysbolki-na-pidtrimku-zsu-48358.html
  5. Digitālā mode — uz RIGA FASHION WEEK podiuma. URL: https://www.lofficielbaltic.com/lv/fashion/digitala-mode-uz-riga-fashion-week-podiuma
  6. Що таке digital fashion і як працює цифрова мода в Україні під час війни. URL:  https://elle.ua/moda/fashion-blog/shcho-take-digital-fashion-i-yak-pracyue-cifrova-moda-v-ukraini-pid-chas-viyni/
  7. Ukrainian Jewelers Determined to Do More Than Survive. URL: https://www.nytimes.com/2022/07/04/fashion/ukrainian-jewelers-war.html
  8. Ukrainian Fashion Week анонсує другий міжнародний сезон. URL: https://jetsetter.ua/ukrainian-fashion-week-anonsuye-drugyj-mizhnarodnyj-sezon-ufw-international-season-fw23-24/
21 Січня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: