Кінематограф часів війни. Ч. 1 – Гліб Астахов

Malva History
Розділ статті: Війна і Мистецтво

Українське кіно досить швидко розвинулося останніми роками, ми все більше і більше зустрічаємо на афішах українські фільми або ж фільми  української тематики, які знімали відомі кінорежисери та кіностудії. Я хочу поговорити про те, як розвивалося українське кіно за останні 10 років, що стало поштовхом для розвитку сучасного українського кінематографа.

Одним з найцікавіших фільмів, які Україна зняла останнім часом, став фільм «Плем’я». Жанр фільму – кримінальна драма.  Фільм є спільною продукцією України та Нідерландів, був занятий  українським режисером Мирославом Слабошпицьким.

Плем’я. Постер
Режисер Мирослав Слабошпицький

Варто відзначити, що саме цей режисер у 2018 підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист ув’язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова. У серпні 2014 року повнометражний фільм «Плем’я» бере участь у конкурсній програмі «Тиждень критики» Канського кінофестивалю і отримує три нагороди — приз фонду Ган, приз «Одкровення» (Prix de la révélation) та Гран-прі.  Цікавий факт, що саме український фільм став єдиним, який за 53-річну історію «Тижня критики» отримав таку кількість нагород.  Слабошпицький був нагороджений  премією  імені Олександра Довженка.

Другий фільм, над яким працював український режисер Юрій Ковальов, «Сторожова застава». Фільм знятий в історико-фантастичному жанрі. Фільм «Сторожова застава» став переможцем п’ятого пітчинґу (презентації) для Держкіно у 2013 році. Загальний кошторис стрічки склав 40,3 млн грн, з них 45 % профінансувало Держкіно — 18,1 млн грн.

Сторожова застава. Постер
Режисер Юрій Ковальов

«Сторожова застава» стала дебютною повнометражною роботою для режисера. Критики також не залишилось  осторонь та відгукнулися на вихід стрічки, відзначили «монументальність» фільму Ковальова для українського кінематографу. Як зазначив один з кінокритиків «Сторожової застави» — це «найкращий український фільм сучасності».

А про наступний фільм я хочу розпочати розповідь з опису: 1241 рік. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців, братів Беркутів, потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Проте невеличка громада гірських жителів під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити численного ворога.

Зрозуміли? Так, це «Захар Беркут» Івана Яковича Франка. Цей фільм, що вийшов у 2019 році (в Україні), є одним з найкращих, на мою думку фільмів про період Золотої Орди з дискурсу українського питання. Звісно, в фільмі багато що не відповідає історичним реаліям, але з точки зору звичайного глядача, це феноменальна стрічка. Жанр фільму – історичний екшен. Режисери фільму Джон Вінн та Ахтем Сеітаблаєв.

Режисер Ахтем Сейтаблаєв
Захар Беркут. Постер

Локальна частина стрічки відбувалася влітку 2018 році в Карпатських горах та під Києвом.

Відоме місце, яке згадали всі українці, які хоча б раз там були, це озеро Синевир.

13 червня 2018 було повідомлено, що до знімальної групи приєдналися колеги з Голлівуду, а саме режисер Джон Вінн (він виступив у ролі співрежисера фільму), а також продюсери Джефф Райс, Юрій Карновський і Раджа Коллінз. Українська команда на чолі з Ахтемом Сеітаблаєвим відповідала за всю творчу та змістовну частину «Захара Беркута», а голлівудські партнери забезпечили комунікацію з міжнародним акторським складом стрічки та допомагали з просуванням проєкту на північноамериканському кіноринку.

Ну і , звісно, дуже символічним моментом стало те, що головна пісня цього фільму – це пісня гурту «Океан Єльзи» «Перевал».

У другій частині моєї статті  розглядається питання про патріотичні фільми та їх розвиток після 2014 року.

20 лютого 2014 р. російська федерація вступила у війну проти держави Україна шляхом збройного захоплення інфраструктури та території України на Кримському півострові, його окупації та відторгнення через подальшу незаконну анексію. В Україні після всіх подій вектором розвитку кіноматографа стало питання висвітлення болючих питань. З’явилися фільми, які були вже про війну, про сучасну українську війну.

Один з таких фільмів «Кіборги. Герої не вмирають» – український повнометражний художній фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит про бої в Донецькому аеропорту під час війни на Донбасі. Жанр фільму – військова драма. Фільм займає 82-у позицію в списку 100 найкращих фільмів в українській кіноіндустрії.

Кіборги. Постер

Важливим фактом є те, що команда «Кіборгів» та фонд «Повернись живим» організували ініціативу #ЯНебайдужий! Тому в рамках ініціативи з кожного квитка, придбаного на фільм «Кіборги», 5 гривень були перераховані на допомогу сім’ям загиблих в героїчних боях за Донецький аеропорт.

Наступний фільм про жахливу сторінку в новітній історії України – про битву за Іловайськ під час війни на Донбасі. Повна назва фільму «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас» — український повнометражний художній фільм режисера Івана Тимченка.

Іловайськ. Постер

Над сценарієм цього фільму працював відомий український журналіст і письменник Михайло Бриних, який більше двох років створював його на основі матеріалів  преси і реальних історій ветеранів-добровольців, які брали участь в операції по звільненню Іловайська.

І третій фільм «Зима у вогні: Боротьба України за свободу», знятий українським режисером Євгеном Афінеєвським за сприяння платформи Netflix. Цей фільм був номінантом на премію «Оскар» 2016 року в категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм».

Документальний фільм «Зима у вогні» показує 93-денний період зими 2013—2014, змальовуючи рух за громадянські права українців, що перетворюється на підтриману мільйонами людей революції. У кінострічку увійшли: інтерв’ю з протестувальниками, записи з місця подій та великомасштабний погляд на конфлікт.

Допрем’єрний випуск фільму відбувся 25 вересня 2015 року у Вашингтоні у рамках заходів, присвячених  Дню незалежності України.

Також одна з важливих тем,яку я хочу порушити, це підтримка світових зірок кіно України після 24 лютого 2022 року.

Насправді досить багато світових зірок не побоялися приїхати навіть в Україну під час війни. Все для того, аби розказати всьому світові правду про геноцид українців у 2022 році та героїчну боротьбу українського народу.

Актори, режисери, сценаристи приїжджають в Україну не тільки волонтерити та спілкуватися з переселенцями, а й знімати фільми.Це неабияк важливо, бо висвітлення проблеми знищення українців рф, є одною з найважливіших, з точки зору інформаційної війни.

Бо Віллімон, сценарист відомого американського серіалу “Картковий будинок”, приїжджав в Україну і фільмував наслідки жорстоких звірств росіян на Київщині. Він коментував звірства війська «ерефії» таким чином: «Ми бачили Бородянку, Бучу – неймовірні масштаби спустошення та втрат, з якими людям довелося справлятися. На мене  все це справило потужне емоційне враження».

Бо Віллімон

У квітні 2022 року Анджеліна Джолі приїхала до Львова на запрошення голови Офісу Президента Андрія Єрмака. Під час свого візиту вона стала головним мемом квітня, коли зайшла в звичайне кафе у Львові – всі ми це пам’ятаємо.

Джолі поїхала на залізничний вокзал у Львові, де зустріла пасажирів евакуаційного потяга з Покровська та пообідала з переселенцями.

Це неабияка підтримка з її сторони, бо зірки такого масштабу навіть морально допомагають українцям, а що казати про світовий інформаційний фронт.

Анжеліна Джолі у Львові

Також в Україну нещодавно приїздила Джесіка Честейн.

Вона особисто зустрілась з президентом України Володимиром Зеленським, відповідний допис є в Інстаграмі на офіційній сторінці Зеленського.

Крім цього, актриса власними очима побачила наслідки звірств російських окупантів на Київщині.

Джесіка Честейн

Багато світових зірок приїздили до України, багато хто ще планує приїхати. Їх вчинки дійсно важливі для українського суспільства. Ти не відчуваєш війну, якщо вона чужа, за декілька тисяч кілометрів, але вони це розуміють, розуміють біль та переживають за Україну.

Джерела
20 Жовтня 2022
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: