«Мушу бути українофілом»: дивовижна історія Агатангела Кримського – Галина Орлова

Галина Орлова
Вчитель української мови та літератури вищої категорії з 40-річним досвідом, багаторазова переможниця обласних конкурсів педагогічних інновацій, призерка всеукраїнського конкурсу на кращий конспект уроку позакласного читання сучасної української літератури 2012 р.
Розділ статті: Інше

Агатангел Кримський зазначав, що в його жилах не тече й краплі української крові, однак додавав:

«Але при цьому я справді українець: українець по духу, бо живу на цій землі і люблю її». «Мій батько з білоруського міщанського роду, мати – полька литовська, – я знацця, ані кровинки вкраїнської не маю, тільки що вродився та виріс на Вкраїні. Хоч я родом не вкраїнець, але цілком проукраїнився».

Дослідники його життя і творчості відзначають, що в Києві він спілкувався українською мовою і вимагав цього від своїх співрозмовників. Кримський категорично не приймав російську теорію «трьох братніх слов’янських народів», обґрунтовуючи гіпотезу про українську мову, яка вже в ХІ ст. постала «як цілком рельєфна, цілком означена, яскраво-індивідуальна одиниця»; вів наукову полеміку з Олексієм Соболевським, який пропагував гіпотезу Михайла Погодіна про те, що давні кияни були росіянами, які тільки в період монгольської навали відійшли на північ, а українці переселилися з Карпат на їх місце.

Агатангел Кримський. Бейрут. Фото 1898 р.

На українофільство Агатангела Кримського впливало, певна річ, багато людей і чинників. Однак особливий вплив на нього мали роки навчання в Колегії Галагана, зокрема роль викладача гімназії Павла Житецького. Він був не просто одним з учителів, а відомим вченим, глибоким знавцем української історії, літератури, фольклору й мови, одним з основоположників українського мовознавства як науки і практики. Відтоді юний гімназист захопився українською мовою і літературою.

«І от узяв я якось повісті Федьковича з передмовою Драгоманова, узяв, прочитав, і мене нове світло осяяло. Я зрозумів, що мушу бути українофілом – це я зрозумів цілком свідомо. І от я жадібно ухопився за українство. Кожнісіньку вільну від «офіційних занять часину я присвячував Україні». Перша ознака національності є мова – я й нею найперше заклопотався, пильно читав усякі книжки, особливу вагу звертав на етнографічні матеріали, перечитав усякі філологічні праці», – згадував вчений у своїй автобіографії.

Будинок Кримських у Звенигородці (Черкаська обл.)

Це захоплення переросло в наукові дослідження з мовознавчих і літературознавчих тем – він розглядав цю грань своєї творчості як хобі, як заняття для душі, не протиставляючи його дослідженням у сходознавчій сфері. В 1895 році вийшов його збірник «Повістки й ескізи з українського життя», згодом – тритомник поезій «Пальмове гілля», двотомна «Українська граматика», роман «Андрій Лаговський», дослідження «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного», ще з часом – «Нариси з історії української мови». Певна річ, науковий світ знав тоді Агатангела Кримського як видатного, неперевершеного орієнталіста. А для України він був відданим, справжнім патріотом і талановитим прозаїком та поетом.

У свою чергу Кримський, де б не перебував, з підвищеною увагою стежив за життям і подіями в Україні. Це можуть підтвердити хоча б такі його поетичні рядки, написані влітку 1917 року під час відрядження до турецького міста Трапезунд (нині Трабзон):

«Україна – вільна!» – вчув я новину
І подавсь у гори! Вільно тут зітхну.
І тобі, Вкраїно, вільная дорога
Зараз заблищала до життя нового,
Ти одкритим морем вільно попливеш!».

В 1917 році в Києві вже діяв український уряд – Центральна Рада, і з’явилась надія на те, що Україна дійсно буде вільною. На хвилях цих сподівань Агатангел Кримський у 1918 році повертається до Києва, де поринає в наукову, викладацьку й організаторську діяльність: стає професором Київського університету, одним із засновників Української академії наук, її неодмінним секретарем, найближчим соратником першого президента Національної академії Володимира Вернадського, головою історико-філологічного відділення УАН. Він засновує українське сходознавство, створює кабінет арабо-іранської філології, очолює роботу ряду створених в Академії комісій – словника живої мови, діалектологічну і правописну, історії української мови. Також Кримський підтримує автокефалію Української православної церкви.

У 1919 році, з приходом більшовиків, існування Академії було поставлене на межу виживання, але завдяки зусиллям вченого вдалося вберегти УАН від знищення, а згодом навіть розширити її та збагатити книгозбірню.

Підпис (commons.wikimedia.org)

Спочатку на педагогічну та наукову діяльність Кримського радянська влада закривала очі: як-не-як авторитет вченого-сходознавця у світовій науці був дуже високий. Але вже під час виборів в ВУАН у 1928 році, де вчені переобрали його на пост секретаря Академії, уряд не затвердив це рішення. Більш відверті репресії щодо нього почалися під час слідства у сфабрикованій справі «Спілки визволення України». Агатангела Кримського не заарештували, але він був позбавлений усіх академічних посад і права продовжувати викладацьку роботу. Жив після цього в надзвичайній матеріальній скруті, насамперед зі скромного врожаю з городу біля батьківської хати у Звенигородці.

«Тепер бувають дні, коли я зовсім не маю чого їсти. Ні за що полагодити черевики. Не життя, а суцільний сором, який поглиблюється свідомістю, що буде все гірше й гірше», – зізнавався він в одному з листів до Володимира Вернадського.

Фото А. Кримського під час репресій (ua.krymr.com)

Вчений – автор понад 1000 публікацій: монографій, підручників, статей з арабістики, семітології, тюркології, іраністики. Багато уваги Агатангел Юхимович приділяв проблемам розвитку української літературної мови, фольклористичним та етнографічним дослідженням, зокрема з антропології. Учений був також науковим редактором багатьох словників та збірників. З перекладів А. Кримського починається школа художнього перекладу східної поезії в Україні й загалом у Європі.

Тільки в 1937 році над хворим, напівсліпим академіком змилувалися, дозволивши йому працювати в Інституті мовознавства імені О.О. Потебні. Ярлик «українського буржуазного націоналіста» з нього так і не зняли. Навпаки: у липні 1941-го він був заарештований, звинувачений в антирадянській націоналістичній діяльності й ув’язнений у тюрмі НКВС у Кустанаї (Казахстан). 25 січня 1942 року вчений і поет помер у лазареті цієї в’язниці. За іншою версією, життя Агатангела Кримського обірвалося дещо раніше, ще по дорозі до Кустанайської в’язниці. Його місце поховання досі не встановлене.

Джерела
19 Липня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у 9-тій щорічній конференції "Білорусознавчі студії у 21 сторіччі"

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Схожі статті: