Партизанський Крим – терниста та героїчна дорога додому – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

Крим  невід’ємна частина України, це було, є і буде! Крим буде деокупований та повернений в склад незалежної суверенної європейської держави України – з такою думкою прокидається ледь чи не кожен українець щодня. Кримська земля, земля яка вирощує врожаї баштанних культур, помідорів, перцю, різних приправ та смаколиків, є центром виноградарства та виноділля, неповторний культурний та природній центр України приречений на повернення до складу України.

Події лютого 2014 року, «зелені чоловічки», незаконний фейковий референдум та найголовніше –народний супротив – всі ці події стали визначальними для сучасної історії Криму. Адже боротьба за його повернення триває понад 8 років. З початку повномасштабної війни РФ проти України питання повернення Криму до складу України лише загострилось.

Крім Збройних Сил України, до боротьби за деокупацію Криму взялися й місцеві партизани, адже рух спротиву не захлинувся, він лише розвивався протягом більше 8 років у російській окупації. Осередки партизанського руху розпочали свою роботу і в окупованому Криму, який росіяни перетворили на свою військову базу, та наносять звідти удари по материковій Україні. Наразі дії підпілля в Криму обмежуються лише поширенням патріотичних листівок, але хтозна, що буде далі?

Звісно, що інформаційна боротьба є важливою складовою руху опору. Місцеві проукраїнські активісти різними способами показують, що російським окупантам не місце на українській землі. Вони також закликають кримчан переходити на сторону Збройних сил України. Акції влаштовують активісти руху «Жовта Стрічка», які раніше працювали в тимчасово окупованому Херсоні. Вони виступають проти проведення мобілізації на захоплених територіях. Зокрема, українське підпілля руху «Жовта Стрічка» працює в Сімферополі та вимагає скасування мобілізації кримчан. На самих листівках, розклеєних даним рухом по місту та залишених на вхідних дверях квартир, кримчан закликають ігнорувати незаконну мобілізацію й допомогти ЗСУ. Листівки розклеюють переважно у Сімферополі. На них пишуть «Кримчанин! Переходь на бік ЗСУ» та перелічують необхідні правила для збереження життя, у яких рекомендується передавати інформацію про армію РФ українським військовим та ігнорувати незаконну мобілізацію.

Але окупаційні сили постійно протидіють прагненням українців Криму повернутись додому в склад України. Так звана влада тимчасово окупованого Кримського півострова всіма силами намагається відправити місцевих чоловіків на війну проти України. Загарбники дали завдання створити у районах так звані призовні комісії для проведення «мобілізації».

За інформацією Постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, після 24 лютого в Криму проявили себе антивоєнні активісти з проукраїнськими поглядами. Актуально, що активісти українського партизанського руху відкрили свій Телеграм-канал «Крим – край партизанської слави». Як повідомляють учасники руху ,що вони не мають єдиного координаційного центру, а діють творчо, індивідуально, але спільно один з одним. На сьогодні вони провели безліч акцій,про це йдеться у повідомленні. Поки що серед найпоширеніших акцій – проколювання коліс автомобілів, чиї власники підтримують Z-фашизм, розклеювання листівок з антивоєнними закликами, проте надалі «хлопці обіцяють діяти рішучіше». Повідомляється, що учасники партизанського руху мають у своєму розпорядженні список адрес російських окупантів, які проживають у військовому гарнізоні у смт Гвардійське Сімферопольського району.

Уже протягом більше як пів року від початку ведення масштабних бойових дій заголовки української праси, інтернет- видань та месенджерових джерел інформації містять безліч заголовків про діяльність кримських партизанів:

  • «Партизани засипали окупований Крим патріотичними листівками.Українці обіцяють окупантам «судну ніч»»;
  • «В тимчасово окупованому Криму українські партизани «полюють» на росіян та застерігають їх, розклеюючи відповідні листівки.Як бачимо, партизанський рух на всіх тимчасово окупованих територіях України активно сприяє знищенню російських загарбників»;
  • «В окупованому Криму партизанський рух поширює проукраїнські листівки і обіцяє ворогам помсту. Світлини з міст півострова поширивTelegram-канал «Кримські партизани»;
  • «В Криму партизани розмістили листівку із знаковою датою»;
  • «В окупованому Криму продовжують з’являтись послання від українських партизанів»;
  • «Вокупованому Криму розклеюють листівки«Газові вишки – це тільки початок»;
  • «Кримські партизани обіцяють 1 мільйон гривень заусунення. Кримські партизани пообіцяли виплати за усунення голови окупаційної влади Криму Сергія Аксьонова, а також інших політичних діячів у тимчасово окупованих Криму та Херсонській області. Про це повідомляється в Telegram-каналі « Крим – край партизанської слави»;.
  • «В окупованому Криму партизани розклеїли листівки з цілями для ЗСУ. Кримські партизани в окупованому Криму розклеїли листівки з координатами «наступних цілей для ЗСУ» в Джанкої, а в Сімферополі – листівки «Бережи життя -евакуйся». Про це повідомляє представництво президента України в АР Крим».

Також кримськими соціальними мережами ширяться повідомлення про розгортання та активність українського партизанського руху в краї: «Партизанський рух на всіх окупованих територіях України активно сприяє знищенню російських загарбників. Руйнування Антонівського мосту, зачистка Херсона від окупантів, а потім і Кримський міст і весь Крим. Наша діяльність широка, але завжди публічна. Все, чим зараз займається Рух Опору в Криму – для того, щоб завдати нищівного, смертельного удару по російських окупантах. Початок покладено – цей процес необоротний. Путінізму та русизму немає місця в Українському Криму! Партизани передають привіт із Севастополя, Сімферополя та Ялти. Слава Україні!»,- зазначають партизани.

Досить часто у тимчасово окупованому Криму можна зустріти безліч розклеєних партизанами листівок. Більшість з них містять не лише пропагандистські проукраїнські антиросійські матеріали, а й заклики до боротьби. Також в окупованому Криму з’явилися оголошення з пошуку за винагороду командира окремого дивізіону підводних човнів флоту РФ Анатолія Варочкіна, який керував запуском крилатих ракет по Вінниці 14 липня. Активісти, які розклеїли оголошення, пропонують $15 тисяч тому, хто сприятиме затримці російського командувача.

На території АР Крим поширюють саморобні постери з зображенням незаконно побудованого Керченського мосту та написом «Газові вишки – це тільки початок» – про це у соціальній мережі Фейсбук повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим. Йдеться також у повідомленні українських партизан про поширення листівок та плакатів: «В окупованому Криму активно поширюють саморобні постери у додаток до листівок із цитатами Президента України Володимира Зеленського та наголошенням, що Крим – це Україна, про які ми писали минулого тижня». Найбільше таких плакатів помічено в містах Алушта, Сімферополь і Керч. А історія виникнення таких листівок пов’язана з тим , що Збройні сили України завдали удару по бурових платформах Чорноморнафтогазу в Криму. Примітно, що у березні 2014 року, під час російської інтервенції в Крим, підрозділами збройних сил російської федерації було захоплено українські бурові вежі «Петро Годованець» та «Україна», загальновідомі як «вишки Бойка» що належали Чорноморнафтогазу. Вишки тоді перебували у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі.

Дуже важливо, що у тимчасово окупованому Криму діє рух опору окупантам, адже рух набирає оберти і реально допомагає українцям протидіяти російській окупаційній сваволі, про що повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим: «У тимчасово окупованому Сімферополі, як і в Херсоні та Мелітополі, почав діяти рух опору окупантам «Жовта стрічка».Зазначається, також, що в окупованому Криму активісти розклеюють листівки з фотографіями масового протесту кримчан 26 лютого 2014 року та написами «Крим – Україна. Не тільки з 1954, а завжди!», «Крим – це Україна. Ми повертаємось!» і «Час спротиву! Час боротися! Час додому». Також  рух опору «Жовта стрічка» починає безстрокову акцію протесту проти «референдуму» на окупованих територіях та поширення патріотичних проукраїнських листівок. Нову листівку помітили в Керчі. У ній патріоти натякнули на визволення півострова вже до Дня незалежності України. «24.08.2022. Як повернемося, все буде добре», – ось такий текст послання.

Як відомо, українські партизани на захоплених територіях підтримують контакт із військовим командуванням. Наступні листівки говорять нам про те, що: «Кримські активісти в окупованому Джанкої розклеїли листівки з координатами «наступних цілей для ЗСУ», після вибуху на аеродромі в Новофедорівці: авіабази Жовтневе та Кача, гелікоптером Джанкой, міжнародний аеропорт Севастополь (Бельбек), аеродром Гвардійське». Також наголошується, що активісти «Жовтої стрічки» закликають громадян евакуюватись на підконтрольну територію материкової України. Листівки з текстом «Бережи життя – евакуюйся» з’явилися по всьому Сімферополю. Це стало відповіддю на те, що Президент Володимир Зеленський у понеділок, 15 серпня, створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму.

Також українські партизани за усунення окупаційного голови Криму Сергія Аксьонова та «голови Держради» Криму Володимира Константинова пообіцяли 1 млн гривень, а за усунення голови окупаційної адміністрації у Херсонській області Володимира Сальдо та заступника голови окупаційної адміністрації у Херсонській області Кирила Стремоусова – 500 тис. гривень. «Незважаючи на те, що ці персонажі лише розмовляючі голови кремлівського режиму, вони підлягають усуненню. Саме вони транслюють думку ніби-то кримчан, і думку ніби-то жителів Херсонської області», – написали представники партизанського руху. Представники руху гарантують оплату після «підтвердження виконаної роботи».

Переконаний, що шлях до повної деокупації та повернення Криму до складу України хоч і довгий та тернистий, але певні важливі дії в цьому є, вони є досить помітними та значними, такими що впливають на громадську думку на місцях та створюють дискомфорт російській владі на півострові. Звісно, рух опору, спротив окупаційний владі та партизанський рух, що є досить таки розвинений на теренах Криму є важливим чинником для прискорення військового вирішення приєднання території до України, адже й Голова ГУР Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що «до кінця цього року» військові України мають зайти на територію анексованого Криму, і додав, що він упевнений у повному поверненні Україною контролю за всіма своїми територіями. А нам лише залишається бути переконаними у цьому та вірити в Україну та ЗСУ!.

Джерела
22 Вересня 2022
Останні події

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

"Літопис Незламності" підписав меморандум про співпрацю з Київським університетом імені Бориса Грінченка

Схожі статті: