Роль азійських «Тигрів» у підтримці свободи України – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Інше

Україна отримує потужну підтримку з різних куточків світу. Однією з таких держав є Китайська Республіка,  більш відома як Тайвань, яка, попри своє офіційне невизнання Україною, постачає українцям гуманітарну і фінансову допомогу та навіть невеликі безпілотники. Голова тайванської адміністрації Цай Інвень заявила, що пишається зусиллями Тайваню в допомозі українцям на тлі російської агресії. Зазначається, що Тайвань пожертвував Україні понад 30 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу, в основному зібраних від громадськості. Згідно з повідомленням, під час першого тижня після 24 лютого Тайвань відправив в Україну партію медикаментів, понад 27 тонн. Загалом Тайвань передав Україні 562 тонни матеріальної допомоги. Інший вид підтримки полягав у передачі компанією XDynamics десяти розвідувальних БПЛА VTOL вартістю близько 35 тисяч доларів США.

Декілька тайванських добровольців приєдналися до української армії з лютого, принісши з собою цінний військовий досвід. Але Тайвань не зупиняється у наданні допомоги. Вона може включати додаткове фінансування та постачання медичних товарів, оскільки Тайвань продовжує зміцнювати свої відносини з європейськими країнами, навіть попри відданість ЄС політиці «єдиного Китаю». Великий обсяг товарів для допомоги українським громадянам та біженцям у сусідніх країнах зібрано завдяки урядовій кампанії, що проводилася протягом березня 2022 року. Президент Тайваню Цай Інвень, віцепрезидент Вільям Лай і прем’єр Су Чженьчан пожертвували свої місячні зарплати як гуманітарну допомогу. Підтримка з боку тайванських громадян та уряду тим більше неймовірна, оскільки Україна та Тайвань нині не мають дипломатичних відносин.

Але на цьому підтримка наших східних друзів не закінчилася. Крім розвідувальних безпілотників, Україна отримала:

  • запчастини до зброї;
  • запчастини для штурмової гвинтівки AR-15 на суму 6 тис. доларів;
  • 650 метричних тонн предметів постачання;
  • понад 3 мільйони доларів для київського муніципалітету;
  • 5 мільйонів доларів для шести медичних закладів;
  • 25 мільйонів доларів для українських біженців.

Тайвань передав 6 мільйонів доларів на відновлення українських міст від наслідків вторгнення росії. Очільник тайванського МЗС Ву розповів, що Харків отримав 2 мільйони доларів на відновлення міста. Ще по 500 тисяч доларів було передано Чернігову, Миколаєву, Сумам та Запоріжжю. При цьому Ву повідомив, на що підуть ще 2 млн доларів. За словами чиновника, гроші будуть спрямовані на відновлення шкіл та цивільної інфраструктури перерахованих вище міст. Також Міністр закордонних справ заявив про допомогу для Києва у розмірі 8 млн доларів.

Джозеф Ву додав, що під час розрахування бюджету МЗС Тайваню на 2023 рік  заклали фінанси для підтримки шкіл, лікарень і церков в Україні. Також планується координація дій у допомозі нашій країні з іншими партнерами. Тайвань пожертвував Чехії на допомогу українським біженцям 2,5 млн доларів.

Щодо військової допомоги, то слід вказати, що Тайвань 25 серпня 2022 року передав Україні 800 дронів-бомбардувальників Revolver. Дрон здатний нести до восьми мінометних зарядів та за командою скидати їх один за одним. Дальність дії безпілотника – майже 20 км, цю відстань при повному боєзаряді він долає за 40 хвилин. Конструкція бомбового відсіку барабанного типу в цьому БПЛА забезпечує перенесення та скидання восьми 60-мм снарядів, можливе налаштування на інший калібр – 120 або 80 мм. 26 жовтня на Тайвань прибула українська делегація. В результаті перемовин міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву пообіцяв надати додаткову допомогу Україні. Тайвань пообіцяв додатково виділити 56 мільйонів доларів США на підтримку України. Нова стипендіальна програма також допоможе більшій кількості українських студентів навчатися на Тайвані. За словами Ву, після схвалення Законодавчим юанем допомога буде використана для подальшої підтримки зусиль українців щодо відновлення шкіл, лікарень та іншої інфраструктури.

Ще одним союзником України в Азії є Південна Корея, яка взяла участь у відновленні Київщини,  надіславши допомогу до Великодимерської, Зазимської, Калинівської та Таращанської громад. Південна Корея надала у березні 2022 року Україні додаткову допомогу на суму 1,6 млн доларів: бронежилети, каски, медикаменти та продукти харчування у вигляді харчових пайків готових до вживання. Незважаючи на заклики Києва про необхідність зброї, Сеул стверджує, що є «обмеження» щодо відправлення зброї в Україну. Зокрема, Південна Корея наразі говорить лише про гуманітарну допомогу, але завдяки зусиллям дипломатії ця підтримка може посилитися. У березні Південна Корея надіслала в Україну нелетальних засобів захисту на суму 790 тис. доларів. Загалом пакет допомоги складається з близько 20 позицій, включаючи намети, їжу, покривала та аптечки.

Україна також очікує на підписання угоди з Південною Корею щодо фінансової допомоги. Корейські компанії відомі своїм досвідом у реалізації інфраструктурних проєктів, тому їм запропонували взяти участь у повоєнному відновленні України. Уряд Кореї включив Україну до списку пріоритетних країн, яким буде надаватися допомога з метою розвитку. Це дозволяє отримати фінансування з боку Фонду економічного розвитку та співробітництва, а також залучати супутні гранти Корейського агентства міжнародного співробітництва. Загальна сума коштів може сягнути 3 млрд. доларів. Україна вже отримала два транші гуманітарної допомоги від Південної Кореї на 40 мільйонів доларів.

13 квітня 2022 року Південна Корея надала Україні додаткову нелетальну допомогу на суму 2 мільярди вон (1,6 мільйона доларів США). За словами джерела, Сеул відправив в Україну бронежилети, шоломи, медикаменти і продукти харчування, готових до вживання. Протягом квітня Південна Корея направила Україні ще 20 тонн гуманітарної допомоги. Це частина пакету гуманітарної допомоги вартістю 30 мільйонів доларів, оголошеного урядом Південної Кореї. Вона доповнює пакет допомоги на суму 10 мільйонів доларів, надісланий в березні. Йдеться про автоматичні дефібрилятори, апарати штучної вентиляції легень та аптечки, які були відправлені на запит України.

Також Південна Корея виготовить на замовлення США зброю на близько 3 млрд доларів. США закуплять для України зброю виробництва Південної Кореї, яку буде доставлено за посередництва Чехії. США заплатять за озброєння – передусім це будуть системи оборони «земля-повітря», відомі як Chiron, які дуже ефективні проти низьколітаючих цілей. Досить важливим є те, що Південна Корея вперше продасть Сполученим Штатам артилерійські снаряди калібру 155 мм, які будуть призначені для подальших поставок на потреби українських Збройних сил. Таким чином, Південна Корея дотримається озвученого раніше публічного зобов’язання не надсилати летальну військову підтримку Україні.

Також Корея передасть Україні потужні генератори. Про це стало відомо 25 листопада 2022 року. Доставку генераторів планується здійснити чартерним авіарейсом до 12 грудня цього року. Корея передасть Україні як гуманітарну допомогу 20 генераторів потужністю 450-500 кВт, а також п’ять міні-екскаваторів DOOSAN DX17Z. Отже, незважаючи на далеку відстань між Україною та Республікою Корея та небажання урядом цієї країни порушувати свої принципи щодо поставки важкого озброєння третім країнам, вона все ж намагається підтримати наш народ не лише гуманітарною допомогою, але й шукає варіанти для прискорення нашої перемоги над ворогом на полі бою.

Після початку повномасштабної агресії рф гарним другом для нашої держави стала Японія. Країна сонця, що сходить, виділила Україні 100 млн  доларів фінансової допомоги 28 лютого 2022, першу партію японської військової допомоги Україні було відправлено 8 березня. А 16 березня Японія відправила нову партію військової допомоги в Україну. З авіабази Йокота на заході Токіо вилетів американський військово-транспортний літак C-17 Globemaster III із 38 тоннами вантажу, зокрема Україні доставлено спорядження нелетального характеру – каски та бронежилети.

З 15 квітня військово-транспортний літак С-2 регулярно доставляв гуманітарну допомогу до Польщі та Румунії. Японія виділила літак Сил самооборони С-2 для доставки вантажів гуманітарного призначення, щоб допомогти країнам, які приймають біженців з України. Місія тривала щонайменше до кінця червня. Військово-транспортний літак С-2 регулярно доставляв продукти харчування, спальні мішки, засоби гігієни та інші необхідні товари до Польщі та Румунії. 26 квітня прем’єр Кісіда заявив про виділення Україні 15 тонн продуктів харчування як гуманітарної допомоги, чартерним рейсом продукти будуть доставлені в Польщу на початку травня.

Крім військової та медичної допомоги Японія також надає фінансову підтримку. 28 квітня 2022 року Україна та Японія підписали угоду про кредит на 100 мільйонів доларів. Гроші призначені для першочергових соціальних, гуманітарних видатків, підтримки внутрішньо переміщених осіб. Пізніше влада України підписала угоду з Японією про надання кредиту на 100 мільйонів доларів терміном на 30 років під 1% річних із пільговим періодом у 10 років. Ідеться про бюджетну підтримку для стабілізації ситуації, зокрема для забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших пріоритетних видатків, крім того грант у розмірі близько 2,3 млн доларів буде спрямований на закупівлю медобладнання.  19 травня 2022 стало відомо, що Японія виділить Україні ще 300 млн доларів. З урахуванням нової суми сукупний обсяг допомоги Японії українській державі складе понад 600 млн.

20 травня Японія виділила 2 млн євро на безпеку українських АЕС. Було профінансовано відправлення експертів МАГАТЕ до України та необхідного обладнання для українських ядерних об’єктів.  28 травня Японія виділила 166 млн доларів на гуманітарну підтримку України. Було надано допомогу для транспортування протипожежного обладнання та пристроїв зв’язку, ліків, медичних товарів тощо. Також Японія виділила 100 мільйонів доларів гуманітарної допомоги. Гроші пішли на закупівлю медичного обладнання та будівництво тимчасового житла для внутрішніх переселенців. 29 червня було заявлено, що Японія також підтримає Україну в розширенні потужностей зі зберігання зерна в міру наближення сезону збирання врожаю. Передбачається, що тимчасові зерносховища будуть розгорнуті біля західних кордонів країни у сусідніх країнах. Також Токіо у липні на запит української влади передав Києву фургони та безпілотники.

Після безлічі ракетних обстрілів України з боку рф Японія вирішила направити Україні генератори і лампи на сонячних батареях на 2,5 млн доларів. Про це стало відомо 22 листопада. У МЗС Японії зазначили, що в Україні проводяться масштабні відключення електроенергії через руйнування значної частини енергетичної інфраструктури ударами росії. В умовах настання зимових холодів допомога Японії матиме велике значення для тих, хто не може користуватися опалювальними приладами й освітлювальним обладнанням.

Азійські «Тигри» надійно підтримують Україну у цей складний момент її існування як самостійної незалежної держави. Багатопрофільна допомога цих держав є наслідком розуміння урядами цих країн, що лиш світло переможе темряву і ідеали свободи не є лише гучними промовами, а безпосередньо діями спрямованими на прискорення перемоги України.

Джерела

1. https://gordonua.com/ukr/news/worldnews/prezident-tajvanju-zajavila-shcho-pishajetsja-dopomogoju-ukrajini-u-krivavij-bijni-z-putinim-1627077.html
19 Січня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: