«Скіфське золото»: повернення додому – Галина Сафарʼянс

Галина Сафар'янс
Історикиня, аспірантка університету Григорія Сковороди в Переяславі, провідна екскурсоводка НМАП України (2015-2018 рр.), вчителька історії та правознавства гімназії 179 міста Києва.
Розділ статті: Мистецтво

Впродовж 32 років незалежності Україна намагається повернути втрачені знання про минуле власного народу, яке протягом багатьох століть присвоювала або знищувала росія.

Однією з перемог України на міжнародній арені є виграш у Верховному суді Нідерландів щодо повернення «скіфського золота» нашій державі.

Музей Алларда Пірсона

В лютому 2014 року колекція «скіфського золота» була вивезена в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Алларда Пірсона.

Виставка складалася з колекцій Музею історичних коштовностей в Києві та Криму: коштовності надали Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Національний заповідник Херсонес Таврійський та Бахчисарайський історико-культурний заповідник. Це понад 565 унікальних археологічних артефактів, зокрема скіфський церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі, предмети домашнього начиння стародавніх греків і скіфів. Варто зазначити, що це вироби не лише із золота, а й бронзи, кераміки. Орієнтовна вартість колекції складає 10 млн євро.

Унікальні предмети з колекції

Цікавим експонатом є бронзове скіфське навершя з грифоном з колекції Центрального музею Тавриди. Достеменно невідомо як скіфи його використовували. Але оскільки їх знаходять у курганах, можливо, ними прикрашали кути воза, на якому везли померлого.

Бронзове скіфське навершя з грифоном

Змієнога богиня Апі (Геа) з колекції Керченського історико-археологічного заповідника. Антична скульптура з вапняку, яку знайшли у 1882 році у сучасному Керчі. Повністю відновити всю статую не вдалося.

Змієнога богиня Апі (Геа)

Прикраси з некрополя Джург-Оба з колекції Керченського історико-археологічного заповідника. Ці артефакти для вчених досі залишаються загадкою, адже прямі аналогії з ювелірними виробами науці покищо невідомі. До колекції прикрас входить діадема із золотої фольги із шестикутною зіркою, дві золоті сережки із сердоліком та гранатом, золоте намисто із плетеного шнура із підвісками, намисто із потрійних золотих рубчастих пронизів та чорного бісеру.

Прикраси з некрополя Джург-Оба
“Крим. Золотий острів в Чорному морі” у Нідерландах

Після окупації Криму росією виникло питання – кому повертати колекцію?

У березні 2014 року Міністерство закордонних справ України звернулося до посольства Нідерландів з офіційною нотою щодо повернення експонатів виставки на неокуповану територію України. Водночас представники музеїв окупованого Криму наполягали на поверненні експонатів саме їм.

Варто відмітити, що Нідерланди повернули частину експонатів які належали Музею історичних коштовностей, натомість там залишилися лише коштовності з окупованого Криму. Саме за цю колекцію розпочалася судова боротьба.

«Скіфське золото»

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути експонати Україні. Але кримські музеї у січні 2017 року подали апеляцію для оскарження даного рішення. А в 2021 році Апеляційний суд Амстердама підтвердив приналежність «золота» саме українській державі.

Крапку в цих баталіях нарешті поставив Верховний Суд, який 9 червня 2023 року постановив, що «скіфське золото» є «частиною культурної спадщини України» і має повернутися в Україну.

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак прокоментував дану подію: «Тріумф справедливості буде й в інших справах, які стосуються злочинів росії. Ми повернемо все, що належить нашій нації».  

Екс-глава Адміністрації Президента України Борис Ложкін на відкритті виставки «Золото Нації. Наближення»

Борис Ложкін – Глава Адміністрації Президента України (2014-2016 рр.) та Рефат Чубаров – Голова Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 р. на 2 поверсі Адміністрації Президента України («Second floor art-center”)

Співзасновниця історичної агенції «Літопис Незламності» Ірина Захарчук розповідає про фотовиставку, яка відкрилася 17 травня 2016 року в Києві:

«Коли я працювала в Адміністрації Президента, (тепер Офіс Президента), ми колективно із командою Бориса Ложкіна вирішили організувати в будівлі невеличкий артцентр, де будемо робити виставки, які мали на меті привернути увагу громадськості до теми війни. Всі виставки були тематичні і концептуальні.

У 2016-2017 роках велася активна кампанія по поверненню всіх своїх культурних і мистецьких діячів, а також культурних надбань в Україну. Ми мали порвати всі згадки і стосунки з ворогом, артцентр був присвячений тому, щоб мати площу для втілення цих меседжів за допомогою мистецтва.

Кожна виставка була змінна і тривала по декілька місяців. Основна – була присвячена національним скарбам. Вона називалася «Золото нації. Наближення». Цей проєкт був ініційований Українським кризовим центром, створеним у 2014 році і який надавав для світової спільноти обʼєктивну інформацію про події в Україні та відповідав на різні виклики тогочасного суспільства.  За їх та мецентатської підтримки тодішнього керівника адміністарації Президента Бориса Ложкіна були зроблені виставки. Жодних бюджетних коштів на відкриття цього артпростору не було використано.

Поруч з виставкою «Кіборги», виставка «Золото нації. Наближення» отримала напотужніші відгуки. Її відкриття відбулося відразу після перемоги Джамали на Євробаченні, тому хотілося привернути увагу світової спільноти до проблематики окупації, памʼяток культури Криму і це була прекрасна можливість, щоб нас почули. Досить символічно, що виставка відбулась напередодні Дня вишиванки.

Окремою родзинкою виставки було те, що там не було матеріальних речей, тобто тих реальних цінностей, які можна показати фізично. Але було зроблено 16 збільшених фотографій виробів із золота скіфської доби, які з 2014 року зберігалися в Амстердамі.

Така подача була спрямована на те, щоб максимально показати символізм того, що робить нашу історію і яку у нас крадуть».

Ірина Захарчук

Фотовиставка «Золото нації. Наближення» стала одним з найбільш відвідуваних заходів – протягом декількох місяців діяльності її відвідали понад 6 тисяч людей, які приходили на екскурсії в Адміністрацію.

Віртуальний тур виставки можна знайти за посиланням

https://secondfloor.gallery/wp-content/gold-tour/

Джерела

1. https://secondfloor.gallery/2016/05/u-second-floor-art-center-vidkrylasya-vystavka-zoloto-natsiyi-nablyzhennya/
12 Червня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у 9-тій щорічній конференції "Білорусознавчі студії у 21 сторіччі"

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Схожі статті: