Сучасна колаборація. Виклики перед українським народом та невтішна участь колаборантів – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

У 2014-му, коли росіяни вторглись на Донбас, ніхто з місцевих колаборантів особливо не приховував своїх проросійських думок. Навпаки, хоч тоді псевдовлада так званих «ДНР» та «ЛНР» здебільшого і складалась із російських гастролерів, місцеві колаборанти теж публічно заявляли про свою прихильність до них. Що ж мало стримати потенційних зрадників у 2022-му, коли в окупованих регіонах почали хазяйнувати регулярні російські війська?

150-тисячне місто Мелітополь на півдні України довгий час перебуває під окупацією рф. Із перших днів місцеві мешканці почали чинити спротив загарбникам, беручи участь в акціях протесту і намагаючись зберегти контроль над містом. Зрештою, окупанти викрали чинного мера Мелітополя Івана Федорова і на його місце поставили місцеву депутатку від «Опозиційного блоку» Галину Данильченко. Вона звернулася до мелітопольців та мешканців району «якомога швидше почати жити по-новому». За її словами, місцева влада для цього має підлаштуватися «під нову дійсність». Колаборантка запросила депутатів до співпраці з окупантами, анонсувавши створення так званого «комітету народних обранців».

У ще одному відеозверненні Данильченко оголосила про початок цифрового мовлення російських телеканалів. «На сьогодні ми відчуваємо гострий дефіцит у отриманні достовірної інформації. Тому з сьогоднішнього дня на території Мелітополя і Мелітопольського району розпочинають цифрове мовлення російські телеканали. Переналаштовуйте свої телеприймачі і отримуйте правдиву інформацію», — сказала Данильченко.

Галина Данильченко — депутатка Мелітопольської міськради кількох скликань, керівниця фракції «Опозиційний блок». Після того, як Данильченко проголосила себе в.о. мера, Офіс генпрокурора повідомив їй про підозру у державній зраді. «Слідство.Інфо» виявило в мережі відеозапис від 2016 року, на якому Галина Данильченко курить цигарку в приміщенні і кричить на Івана Федорова, який тоді був заступником мера Мелітополя. Ще на одному відео з тієї ж зустрічі чути голос Данильченко: «Я тебе завалю, на*уй, зрозумів?».

Вже багато років Галина Данильченко очолює «Мелітопольський завод підшипників ковзання», який належить екснардепу Євгену Балицькому. У своїх інтерв’ю колаборантка відкрито називала себе «людиною Балицького». Натомість Євген Балицький, за даними радника міністра МВС, здійснює загальне керівництво у спробі захоплення місцевої влади та комунікує з російською федерацією. Згідно з довідкою, оприлюдненою радником міністра МВС, Балицький добровільно надав можливість ретрансляції у Мелітополі пропагандистському каналу «Росія 24» на базі власного каналу «МТВ-Плюс». На своїй Facebook-сторінці 4 березня Балицький виклав відео, на якому заявив, що окупанти зайняли будівлю його телеканалу і він начебто більше не контролює ситуацію.

Офіс генпрокурора уже повідомив останній про підозру у державній зраді, що загрожує Данильченко п’ятнадцятьма роками в’язниці. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко оприлюднив список ключових осіб, які беруть участь у спробі захопити владу в Мелітополі.

Крім Данильченко, до нього потрапив скандальний екснардеп Євген Балицький, низка чинних та колишніх депутатів Мелітопольської міськради від «Опозиційного блоку», а також «радник генпрокурора» так званої «ЛНР». Виявилося, що майже всі вони тим чи іншим чином мають стосунок до проросійської партії «Опозиційний блок», яка утворилася на уламках «Партії регіонів». Як з’ясували журналісти, нині Євген Балицький є депутатом Запорізької облради від «Опозиційного блоку». На виборах до Верховної Ради у 2019 року Балицький поступився кандидату від «Слуги народу». Напередодні Революції Гідності він представляв «Партію регіонів» у Верховній Раді і голосував за «диктаторські закони» 16 січня. Після повалення режиму Януковича Балицький продовжував робити неоднозначні заяви. Так, кілька років тому в ефірі телеканалу «112» він висловив думку про можливість відділення території округу, який він представляє. А минулоріч, за даними Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Балицький поширював наративи російської пропаганди про «зовнішнє управління» в Україні.

Також медіа повідомляли, що Євген Балицький володіє ресторанним бізнесом в окупованому Криму і навіть надає знижки російським військовим. Ще будучи народним депутатом, Балицький публічно відмовлявся виступати на засіданні парламенту українською мовою, а також показував середній палець журналістам. Також до спроби захоплення влади у місті задіяні чинні та колишні депутати Мелітопольської міськради від «Опозиційного блоку».

Між мелітопольськими колаборантами, які погодилися на співпрацю з росіянами, почалися серйозні конфлікти через грошові потоки. Так званого «народного губернатора» Євгена Балицького звинуватили у привласненні грошей, які росіяни виділяли до 9 травня. Ще один місцевий колаборант Володимир Рогов звинувачує в зникненні висланих з Москви грошей, нібито на виплати мешканцям Мелітополя до 9 травня. Розкол між колаборантами став помітний 9 травня під час акції «Безсмертний полк», яку провели в центрі міста. У ході не брали участь ані Євген Балицький, ані його ставлениця Галина Данильченко, яка називає себе в.о. мера. Натомість, у перших рядах колони йшли Володимир Рогов, місцевий комуніст Тарас Гєнов та відома учасниця «Антимайдану» Катерина Уманець.

Маріуполь після місяців спротиву перетворився на суцільну руїну, управління якою навряд чи приносить радість псевдомеру Костянтину Іващенку та його поплічникам. 17 травня там вперше відбулася робоча зустріч за участю окупаційної адміністрації, депутата Держдуми рф Сабліна та представників політичної влади Чечні Адама Делімханова й Ахмеда Долгаєва. Двох останніх, по суті, покликали для придушення спротиву, бо ж місто виявилося “надто недружнім”.

Інший приклад — історія з псевдомером Херсона. 26 квітня окупанти оголосили, що міську владу в Херсоні «очолить» Олександр Кобець. Однак ні для українців, ні навіть для самих херсонців було незрозуміло, хто це взагалі такий. Тільки 9 травня з’явилося фото з псевдомером – під час «святкувань» він дав коментарі російській пропаганді, що й зафіксували журналісти. Лише через місяць після “призначення” Кобця мером Херсона просочилась інформація про цього чиновника. Виявилося, що непублічність Кобця пояснювалася його минулим у КДБ та СБУ, і звідси походять його зв’язки з росією.

Колаборант Володимир Сальдо, який проголосив себе «главою Херсонської ВЦА», отримав російський паспорт. Всього у Херсоні того дня видали 25 російських паспортів. Перші російські паспорти видали у Мелітополі. Видача паспортів була присвячена до Дня рф. Окупанти намагаються катуваннями чи за гроші змусити українців писати заяву на отримання російського паспорта. Також вони хочуть провести «перепис» населення у Херсонській області. Зробити це планують, як робили в тимчасово окупованому Криму у 2014 році.

Голова» окупаційної «Херсонської ВЦА» Володимир Сальдо ще у березні «передав» у Херсоні аптеки російській компанії, пов’язаній із федеральною службою безпеки рф. У «документі» йдеться про те, що на основі якогось «положення про ВЦА» Володимир Сальдо ввів тимчасову адміністрацію з керування мережею аптек ТОВ «Авіас-Фарма» і центральних районних аптек комунальної власності. Сальдо настільки боїться український рух опору, що ходить на зустрічі з місцевими жителями у бронежилеті.

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив партії херсонських колаборантів «Блок Володимира Сальдо» та «Держава» (членом її ради розвитку був Кирило Стремоусов). Про це повідомляє рух «Чесно». Майно цих партій та всіх їхніх організацій, згідно з рішенням суду, передається державі. Але саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді. «Блок Володимира Сальдо» було зареєстровано у 2019 році, незадовго до місцевих виборів-2020. Від партії у мери Херсона висувався Володимир Сальдо. Окрім нього, в партії є ще троє зрадників, які входять до так званого «Комітету порятунку Херсонщини «За мир і порядок» – Ігор Семенчев, Сергій Черевко та Дмитро Савлученко. Партію «Держава» було засновано у 1999 році, серед учасників проєкту є кілька колаборантів, зокрема Кирило Стремоусов. Сьогодні суд також заборонив партію «Наші», головою якої є колишній народний депутат Євген Мураєв.

Чому ж колаборанти приховують факти своєї співпраці із окупантами? Імовірно, одна з головних причин — відсутність достатньої підтримки населення, яке сприймає росіян виключно окупантами. А ще кожен колаборант боїться санкцій від заходу, які вже застосовувалися щодо зрадників-«регіоналів» після 2014 року. І увага чеської влади до бізнесу цілком публічного Володимира Сальдо – яскравий тому приклад.

Отримана колаборантами влада не дається їм дуже легко. У Херсоні місцеве населення, навіть попри терор з боку російських військ та постійні викрадення й тортури активістів та журналістів, не було готове підтримувати ні окупантів, ні призначених ними гауляйтерів. Понад місяць після захоплення ворогом  міста херсонці виходили на проукраїнські мітинги, а після того, як їх почали розганяти зброєю, перейшли в активне підпілля.

Заступника голови адміністрації президента рф Сергія Кирієнка не задовольнила «робота» двох гауляйтерів з Мелітополя — Галини Данильченко та Євгена Балицького, повідомляє РІА Мелітополь. Видання зазначає, що Данильченко та Балицькому вже готують заміну. Невдоволення Кирієнка було таким сильним, що немає жодного кадру його перебування у захопленому Мелітополі. Усі три наради із псевдосиловими структурами, комунальниками та псевдоадміністрацією заїжджий гастролер провів у закритому режимі.

При цьому у Бердянську Сергій Кирієнко пройшовся містом із місцевими колаборантами. Там його вже супроводжував Балицький, а Галина Данильченко після візиту Кирієнка на камери пропагандистам подала заявку на оформлення російського громадянства та отримання паспорта рф.

На Херсонщині – справжнє пекло. І його вже на власній шкірі відчувають місцеві зрадники. Ситуація із колаборантами в регіоні стала справжньою несподіванкою для окупантів. На фінансування проросійських сил Херсона рф витратила тьму грошей, навіть захопити область вдалося в якісь кілька днів після вторгнення. Але утримання дається потом, кров’ю, тихим спротивом з боку мирного населення і дуже гучним – з боку херсонських партизанів. Лише 22 червня ми стали свідками відразу трьох новин, які показали, що в єдиному захопленому рашистами обласному центрі все дуже неспокійно. Близько полудня в медіа з’явилася новина, що на Херсонщині ліквідували нардепа-зрадника Олексія Ковальова. Щоправда, потім Херсонська ОВА спростувала інформацію про вбивство Ковальова. Пізніше у цей же день поширилася інформація про серцевий напад в одного з лідерів Херсонських колаборантів – зрадника Кирила Стремоусова. Мовляв, його у супроводі численних охоронців доставили до однієї із лікарень Херсону, там «відкачували» і таки «відкачали».

А ще трохи згодом з’явилася новина про підрив машини колишнього керівника місцевої автостанції у Чорнобаївці Юрія Турульова, якого окупанти призначили «головою чорнобаївської ОВА». Всі ці новини з’явилися в один день протягом кількох годин. І хоч кожна із них частково або повністю може бути чи була спростована, сам факт наявності таких навіть непідтверджених даних свідчить, що наші диверсанти працюють. Передусім, такі новини знову вносять сум’яття у лави колаборантів, яким і так живеться вельми неспокійно. Росія не дуже працює, щоб зберегти їм життя. З іншого боку, партизани не сплять – то «вітальні» листівки про свого улюбленця Стремоусова містом розклеять, то кафе біля адміністрації міста підірвуть. І невідомо, з-за якого куща нещасному колаборанту чекати на «подарунок» від українських патріотів.

За останні два місяці в окупованих містах зафіксували десятки вибухів, внаслідок яких загинули або постраждали місцеві колаборанти. Одна з таких історій трапилась з Євгеном Соболєвим – начальником виправної колонії у Херсоні.18 червня Євген Соболєв їхав містом разом з водієм на Audi Q7, коли здетонував вибуховий пристрій. Соболєв та його водій вижили, відбувшись травмами. А за кілька днів після цього випадку партизани провели більш успішну операцію, коли підірвали машину херсонського колаборанта Дмитра Савлученка, той загинув на місці. Підриви автомобілів колаборантів – лише початок партизанського руху в регіоні. Так, 24 червня у Херсоні через підрив машини загинув колаборант Дмитро Савлученко. 26 червня згоріло авто колаборантки Ірини Махньової, яку окупанти призначили «керівницею відділу освіти Нової Каховки». Жінка вижила.

Під ногами херсонських зрадників в прямому сенсі слова горить земля. Тож не дивно, що ті перебіжчики, які ще не встигли засвітитися у своїй співпраці з рф, всіляко намагаються приховати свою зраду. А рф чим далі, тим важче знаходити на окупованих територіях колаборантів, які йшли б прислужувати окупаційній поліції та інших місцевих структур. Бо з тих, хто ще не засвітився, нині теж мало хто вірить, що рашисти там надовго. У Реєстрі зрадників від Руху «ЧЕСНО» уже зібрана інформація про 31 колаборанта з Херсонщини, і кожен з них – потенційна мішень для всюдисущих партизанів. Нещодавно стався замах на Кирила Стремоусова, який загинув у автокатастрофі і відспіваний московськими попами у Сімферополі. Мабуть, на черзі колаборант Сальдо. Тож успішний замах – це лише питання часу.

Джерела

  1. https://www.slidstvo.info/warnews/kolaboranty-z-opobloku-hto-zdaye-melitopol-rosiyanam/
  2. https://mltpl.city/articles/212715/melitopolski-kolaboranti-balickij-ta-rogov-konfliktuyut-cherez-groshi
  3. https://hromadske.radio/news/2022/06/11/khersons-kyy-kolaborant-sal-do-otrymav-rosiys-kyy-pasport
  4. https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498375-kolaborant-saldo-viddav-merezu-aptek-u-herosni-kompanii-povazanij-z-fsb-zmi.html
  5. https://www.slovoidilo.ua/2022/06/14/novyna/polityka/sud-zaboronyv-partiyu-kolaboranta-saldo
  6. https://www.youtube.com/embed/o87eA3tfhys
  7. https://nv.ua/ukr/ukraine/events/kolaboranti-melitopolya-zalishatsya-bez-roboti-novini-ukrajini-50248942.html
  8. https://www.pravda.com.ua/columns/2022/06/22/7354078/
06 Грудня 2022
Останні події

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

"Літопис Незламності" підписав меморандум про співпрацю з Київським університетом імені Бориса Грінченка

Схожі статті: