Тебе оцінюють як фахівця, а не як представника тієї чи іншої статі – Ірина Шевченко

Марія Гук
Екскурсововодка Центру народознавства, скансену Козацьке селище “Мамаєва Слобода” (2012-2014 рр.), журналістка телеканалу УТР (2015 р.), редакторка проекту 1+1 “Україна – повернення своєї історії 2” (2016 р.); кандидатка історичних наук 2020 р., вчителька історії з 2022 р.

Ірина Шевченко. Сухопутні війська ЗСУ, журналістка

Українських жінок не можна назвати пасивними жертвами війни, у кожної з них є своя історія спротиву.

Нині жінки становлять п’яту частину особового складу Збройних сил України. Для порівняння, це один із найвищих показників серед країн – членів НАТО

“Більшість наших медиків – жінки. 50% наших підприємців – жінки, і вони працюють, щоб підтримувати економіку. У лавах ЗСУ – 37 тис. жінок. Вже понад 1 тис. жінок стали командирами”, – про це повідомила перша леді України Олена Зеленська під час міжнародної конференції в Брюсселі “Жінки у конфліктах”. І також додала, що наразі в українському війську за нашу перемогу над російським агресором бореться 37 тисяч жінок.

Героїня сьoгоднішнього інтерв’ю люб’язно погодилась розповісти деякі деталі зі свого повсякденного життя на службі для редакції “Літопис. ІІІ RESпубліка”

Інтерв’ю брала Ірина Захарчук


Ірина Шевченко, військовослужбовиця ЗСУ

Ірино, розкажіть, будь ласка, яку підготовку мають жінки у війську? 

Жінки в армії проходять таку саму підготовку як і чоловіки. Навіть якщо жінка за фахом медик, кухар, діловод, юрист, все- таки вона мусить навчитися азам військової справи, адже ситуації на війні бувають різні.

Яка кількість жінок-військових (не медиків) служить поруч з чоловіками (приблизно)?

На момент, коли в мене ще був час відстежувати цю статистику, жінок на бойових посадах було більше 10%. Цей відсоток стрімко збільшується. Жінки працюють снайперками, навідницями, командують цілими підрозділами і артрозрахунками. 

Чи впливає побачене в умовах війни на психо-емоційний та сексуальний фон жінки ?

Крім крові, смерті і бруду, доводиться бачити, як чоловіки проявляють свою прадавню тваринну сутність безжального мисливця. По відношенню до ворога, не до жінок чи своїх товаришів. Жінки в армії часто бачать оголений внутрішній світ чоловіків,і це ще відвертіше ніж оголене тіло. Певно, на кожну жінку такий досвід впливає по- різному, в залежності від її базового психо-емоційного та сексуального фону.

Які фізичні навантаження доводиться на собі «витягувати» саме жінці? 

Фізичні навантаження майже не відрізняються від тих, що “витягують” чоловіки. Хоча в українській армії чоловіки рефлекторно намагаються відгородити жінок від важкої фізичної праці.

Як формується побут в антуражі військових? Чи виходить розвантажитись? Чим стараєтеся один одного розвеселити, підтримати? Якісь позитивні моменти/жарти? 

Побут формується на своєрідних рольових іграх. Старша жінка, зазвичай, вмикає «мамочку», молодші- це сестри або донечки. Військові- народ кочовий і побут в них відповідний. Жінки намагаються відтворити домашній затишок на тимчасових позиціях. Чоловіки оточують жінок увагою і турботою, тягнуть в бліндажі букети, пригощають цукерками. Жартома подають руку, коли жінка стрибає з БМП чи БРДМ. Жартують воєнні весь час. Це своєрідна психотерапія. Оскільки люди в армії різні, відповідно і жарти в них різного рівня. Тому якщо ти не можеш влучно відповісти чи, за потреби, поставити жартівника на місце, тобі буде складно. Це стосується не лише жінок.

Ірина Шевченко, військовослужбовиця ЗСУ

Як змінюється відношення до війни, коли проводиш достатньо довго на службі? 

Ти починаєш ставитися до війни як до роботи.

Чи є у Вас якісь речі, які Ви зміните в першу чергу після війни в своєму житті? 

Я ніколи більше не буду тримати вдома зайвих речей, бо вони заважають оперативно рухатися у разі різкої зміни ситуації. Я більше ніколи не відкладатиму нічого на завтра, бо завтра може не бути. Головне ж забула! Оформлю дозвіл на зброю і куплю собі карабін.

Можливо, є речі, яких зараз не вистачає жінкам на полі бою? Чого саме, на Вашу думку?

Набоїв.

Насправді, якщо йдеться про загальні потреби, бракує засобів захисту, більш пристосованих для жіночої фігури ніж статутні бронежилети. І тут справа не лише у тому, що вони важкі. Наприклад, вони розраховані на чоловічі плечі і повністю перекривають жіночі. Це ускладнює стрільбу з автомата, адже практично неможливо знайти свою прикладку, упор в плече. 

Чи недооцінюють жінок у війську навідміну від чоловіків?

Я чула від посестер скарги на таке відношення. Особисто з цим не стикалася, хіба на рівні жартів, на які завжди можна вдало відповісти. Випадки такого ставлення до жінок поодинокі і свідчать про консервативне мислення деяких чоловіків. Насправді, тут набирає обертів та сама тенденція, що і в цивільному житті. Тебе оцінюють перш за все як фахівця, а не як представника тієї чи іншої статі.

Джерела
04 Вересня 2022
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: