«Від ЗРК С-300 до ЗРК МІМ-104 Patriot – які системи ППО захищають небо України» – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

Від початку повномасштабного вторгнення путінських військ в Україну, постійного тероризування наших земель ворожою авіацією та ракетами, які завдають  потужних руйнувань, наша країна потребує надійного захисту неба. Постійні бомбардування та ведення бойових дій методами тотального нищення усього живого, нездатність на початку війни української системи ППО протистояти численним атакам рф вимагали постійного посилення українських ракетних військ задля зміцнення системи ППО.

Україна зверталась до всього демократичного світу, щоб ті «закрили небо над Україною». Для цього необхідні були постійні поставки озброєння. Однією із перших держав, яка відгукнулась на прохання України, була Словаччина. Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер 8 квітня 2022 року повідомив про надання Україні системи ППО С-300, які була на озброєнні його країни. С-300 – це зенітно-ракетна система середнього радіусу дії радянського виробництва. Серійне виробництво системи під індексом С-300ПТ було розпочато в 1975 році. В 1978 році були завершені випробування системи, а в 1979 році перший полк С-300 став на бойове чергування. Ця система призначена для боротьби з літаками стратегічної і тактичної авіації, крилатими, оперативно-тактичними та балістичними ракетами на висотах від 25 м до 27 км, та відстанях до 100 км в умовах інтенсивної радіопротидії.

Бук

Серед основних характеристик С-300 – велика дальність ураження, широкий діапазон висот і швидкостей, здатність вести одночасно 12 цілей. Зенітно-ракетні комплекси С-300, об’єднані в групу засобів ППО, захищають від повітряного нападу площею в десятки тисяч квадратних кілометрів. Ракетний комплекс може збивати літаки, крилаті і балістичні ракети на дистанціях від 5 до 150 км. При цьому не важливо, на якій висоті летить ціль – 10 м або 27 км.

ЗРК С-300

Також поступово почали відгукуватись й інші держави демократичного світу. Одним із головних союзників стала Велика Британія. Британський прем’єр Борис Джонсон, який палко підтримував Україну (у народі отримав прізвисько – Джонсонюк) обіцяв налагодити постачання зброї. Так, Велика Британія відправила Україні броньовані ракетні установки Stormer для захисту українського неба. Про це стало відомо 19 квітня. 13-тонні високотехнологічні пускові установки Stormer виробляються компанією BAE Systems, для її управління потрібно всього три людини (командир, водій і стрілець) та ракети Starstreak. Цими ракетами можна збивати ворожі низьколітаючі літаки та вертольоти. Оперативне командування «Південь» Збройних сил України розповіло, що британські «невидимі» ЗРК Stormer HVM «бачать» ворожих штурмовиків на відстані до 18 км. Зазначається, що ЗРК Stormer HVM називають «невидимими» через їхню особливість наводити ракети на ціль у напівавтоматичному режимі. Зазначається, що Stormer має восьмизарядну пускову установку на даху і місце всередині для розміщення ще восьми ракет, які здатні на невеликій висоті збивати літаки і гелікоптери ворога. Екіпаж складається з 3 осіб. Дальність стрільби до 7 км. Вага 13,5 т, потужність двигуна 250 кінських сил, максимальна швидкість 180 км/год.

ЗРК Stormer HVM

Норвегія теж відгукнулась на прохання України та на безоплатній основі передала Україні сотню зенітно-ракетних комплексів «Містраль». Про це стало відомо 20 квітня. ЗРК «Містраль» здатні збивати літаки і вертольоти на малих висотах. Mistral – ЗРК з інфрачервоною пасивною головкою самонаведення для ураження вертольотів і літаків, що низько летять. Максимальна швидкість ракети – 800 м/с, дальність стрільби – 500-6000 м. Довжина ракети – близько 1,9 м, діаметр – 90 мм, її маса – майже 19 кг (бойової частини – 3 кг). Вражає ціль 1800 кульками вольфрамового сплаву. Маса пускової установки – 24 кг.

Уряд Німеччини, який дуже довгий час з обережністю ставився до постачання озброєння для захисту України, 26 квітня дозволив передати Україні зенітні танки Gepard, озброєні двома 35-мм гарматами й радаром. Вони можуть вражати повітряні та наземні цілі.

Також 23 червня стало відомо, що Німеччина передасть Україні новітню систему ППО IRIS-T SLS, якої ще немає на озброєнні Бундесверу. Система може вражати повітряні цілі на відстані до 40 км, а станція радіолокації виявляє цілі в радіусі 250 км. Система ППО SLM – система протиповітряної оборони середньої дії. Вона створена на основі IRIS-T SL – варіанту наземного запуску ракет, які використовувалися, як доповнення до американських ракет PAC-3. За допомогою IRIS-T SLM можна відбивати атаки бойових літаків, вертольотів, крилатих ракет, реактивну артилерію, безпілотники, протирадіолокаційні ракети та бомби, крилаті і балістичні ракети малої дальності. Батарея IRIS-T SLM може мати до 10 пускових установок із 80 ракетами. Повна система SLM складається з фактичної ракети «земля-повітря» (IRIS-T SL) і різних радіолокаційних систем і систем наведення. Це наземний ЗРК на шасі MAN SX 45 (8 x 8) з модифікованими керованими ракетами малої дальності. Дальність стрільби з вертикальної пускової установки – до 40 кілометрів, ураження – 20 кілометрів. Таких систем було передано уже 4. Наданий Німеччиною зенітно-ракетний комплекс IRIS-T допомагає ефективно закривати небо над Україною, знищуючи дев’ять із десяти ракет, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

США, які з перших днів російського вторгнення ще у 2014 році стали на шлях цілковитої підтримки України у боротьбі проти рф, 1 липня оголосили про поставку норвезько-американських ракетних комплексів NASAMS. До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. NASAMS складається з радара Sentinel, удосконаленої ракети повітря-повітря середньої дальності та центру розподілу вогню KDA. Raytheon відповідає за постачання своїх ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для цієї системи, а Kongsberg постачає пускові установки. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з зенітними ракетами. Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км, зазначає «Мілітарний».

AMRAAM

Україна отримає дві батареї систем протиповітряної оборони NASAMS. Одна батарея NASAMS зазвичай має 12 пускових установок. Всі ракети можуть бути випущені по різних цілях протягом 12 секунд. Також до складу батареї входять три РЛС, які мають технічну можливість об’єднання в єдину інфомережу таким чином, що кожна з трьох РЛС здатна замінити всі інші. Наразі батареї новітньої ЗРК надійно захищають українське небо.

NASAMS

13 вересня 2022 стало відомо, що одна з ізраїльських компаній оборонного сектору надала Україні передові системи протидії безпілотникам. Повідомляється, що один з ізраїльських підрядників продає новітні системи протидії дронам Польщі, яка потім передає їх українській стороні. Вищезазначені системи боротьби з дронами, які можуть перехоплювати та виводити з ладу безпілотні літальні апарати, класифікуються як «передова оборонна технологія».

У той же час, на початку вересня 2022 року, Іспанія почала навчати українських військових користуватися системою ППО Aspide. Наземний зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) Spada Aspide ще відомий під назвою Skyguard Aspide. Це спільна італійсько-швейцарська розробка. Його сконструювали у процесі модифікації ракети Aspide для її використання на сухопутних платформах. Spada Aspide є сухопутним ЗРК малої дальності для протиповітряної оборони визначених районів або об’єктів. Комплекс може застосовуватися проти літаків, вертольотів, а також літальних апаратів, що пілотуються дистанційно, включаючи ракети класу «повітря-земля». Усі засоби комплексу виконані на шасі, що буксируються, і можуть бути швидко доставлені на задану позицію та після розгортання перебувати в готовності до подальшого застосування. Залежно від модифікації Aspide дозволяє стежити за повітряною обстановкою в радіусі до 20 км. Наразі кілька таких систем ППО уже на сторожі українського неба.

Іспанія, яка до того часу не пропонувала Україні важке озброєння, у жовтні відправила Україні зенітно-ракетні комплекси Hawk. MIM-23 Hawk належить до минулого покоління ЗРК, свого часу був основним зенітним комплексом США та країн НАТО. Попри те, що MIM-23 Hawk був введений в експлуатацію ще у 1960 році, за цей час він пройшов чотири основні модернізації, останні з яких, зокрема масова Phase III, пройшли у 90-х роках фактично перед його виводом з експлуатації. Остання розповсюджена модернізація включала цифровізацію комплексу з можливістю одночасного перехоплення декількох цілей та знищення маловисотних цілей. Дальність знищення цілей – до 45-50 км, висотність цілі – до 20 км, швидкість ракети 2,4 Маха. Ракета наводиться на ціль напівактивною головкою самонаведення. Також Генсек НАТО анонсував надання Україні засобів для боротьби з дронами. За словами Єнса Столтенберга, допомога надійде в Україну вже «в найближчі дні».

У свою чергу, Франція анонсувала навчання українських військових і передачу системи ППО, що значно сприяло б посиленню безпеки неба над Україною. Впродовж двох місяців Франція передасть Україні систему ППО Crotale. Crotale – французький ЗРК малої дальності, призначений для боротьби з повітряними цілями. Його можна використовувати як для протиповітряної оборони так і для прикриття бойових порядків військ. ЗРК розроблений французькою фірмою Thomson-CSF/Matra. Франція передасть Україні 3-4 такі комплекси. Україна отримає від Франції також ракети Milan та Mistral.

Crotale

Протягом жовтня-листопада США розглядали можливість передати Україні комплекси протиповітряної оборони HAWK, які зберігаються на складах. Ці системи будуть оновленням до ПЗРК Stinger, які Україна вже отримала від партнерів. США передали ракети-перехоплювачі для систем, оскільки невідомо, скільки пускових установок в хорошому стані. MIM-23 Hawk – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Був прийнятий на озброєння у 1960 році і з того часу пройшов декілька програм модернізації. В 1994 році в Армії США ЗРК HAWK замінили на MIM-104 Patriot. Остаточно експлуатацію комплексу в США припинили у 2002 році, коли американський корпус морської піхоти зняв його із озброєння. Загалом у світі було вироблено близько 40 тис. ракет для цього типу ЗРК. Вони виготовлялися не лише у США, але і в інших країнах за ліцензією. Також у листопаді стало відомо що Велика Британія найближчим часом завершить передачу Україні додаткової тисячі зенітних ракет «земля-повітря». Вони призначені для збиття повітряних цілей – крилатих ракет і безпілотників. Ці ракети сумісні із тими системами та комплексами ППО, які є в українській армії.

Україна також до кінця року отримає від США чотири комплекси ППО Avenger з ракетами Stinger. Це американський самохідний зенітно-ракетний комплекс із кулеметом. Він забезпечує мобільну протиповітряну оборону малої дальності для наземних підрозділів від крилатих ракет, безпілотних літальних апаратів, літаків та гелікоптерів на малих висотах. Був розроблений для Збройних сил США. В базовій комплектації система обладнана двома пусковими установками Stinger, кожна з яких здатна запускати до чотирьох інфрачервоних/ультрафіолетових керованих ракет прицільна дальність яких 200-4500 м. Також Avenger обладнаний кулеметом калібру 12,7 мм, який можна використовувати за допомогою пульта дистанційного керування (RCU) в кабіні водія або пульта, що розташований в вежі. Швидкість стрільби від 950 до 1200 пострілів за хвилину. За раз завантажується одна коробка по 200-250 патронів. Avenger можна підключити до системи командування, управління, зв’язку та розвідки передової зони протиповітряної оборони (FAAD C3I).

16 листопада Швеція, яка відмовилась від нейтралітету щодо війни рф проти України, оголосила про надання Україні систем ППО. Яку саме систему ППО передадуть Україні, посадовці не уточнили.

19 листопада було заявлено, що Велика Британія передасть Україні 125 зенітних гармат і технологію для протидії іранським безпілотникам, зокрема, радари та засоби радіоелектронної боротьби з БПЛА.

У середині грудня Франція та Італія схвалили прохання України про поставку систем протиповітряної оборони Mamba (SAMP-T). Системи протиповітряної оборони SAMP-T призначені для протиповітряного захисту механізованих підрозділів, а також протиповітряного прикриття важливих стаціонарних об’єктів від масованого нападу широкого класу повітряних цілей. Наземна система класу «повітря-повітря» працює на 80 км. Висота ураження – до 25 км. ЗРК має мінімальний час реакції та високий темп стрільби (вісім ракет можна запустити за 10 секунд). Базове призначення комплексу SAMP/T – протиповітряний захист механізованих підрозділів на марші. Але під час випробувань та експлуатації з’ясувалося, що ЗРК ефективно діє проти багатьох видів ракет малої та середньої дальності: крилатих і балістичних, протирадіолокаційних і протиповітряних, а також проти різних типів літаків і БПЛА в будь-яких погодних умовах, навіть при застосуванні противником різних перешкод великої інтенсивності.

У грудні стало відомо, що Афіни можуть передати Україні грецькі зенітно-ракетні комплекси С-300 в разі, якщо Сполучені Штати розмістять замість них на Криті свої ЗРК Patriot, а у разі надання американських засобів ППО, Греція також може відправити в Україну інші засоби ППО російського виробництва – «Тор-М1» і «Оса-АКМ».

ЗРК RSADF ППО від Саудівської Аравії

21 грудня відбулась подія, про яку мріяли українські захисники неба від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого. США оголосили про надання Україні ЗРК Patriot і «розумних бомб». MIM-104 Patriot є основною протиракетною та протиповітряною системою армії США (на озброєнні ще з 1982 року). Розроблений, насамперед, як протиповітряний комплекс, його вперше застосували у 1991 році під час війни у Перській затоці. ЗРК Patriot випускає американська компанія Raytheon – найбільший у світі виробник керованих ракет. Окрім пускових установок та власне ракет кількох можливих типів, до складу комплексів Patriot входять радіолокаційна станція і пункт управління. Система може перехоплювати, у тому числі, й балістичні ракети. Саме такі ракети Росія готується отримати від Ірану. Типова батарея Patriot містить радар, який виявляє та супроводжує цілі, комп’ютери, енергетичне обладнання, станцію керування бойовими діями та до восьми пускових установок, кожна з яких містить чотири готові до стрільби ракети. Зенітно-ракетні комплекси Patriot, які Україні нададуть США, можуть допомогти суттєво посилити протиповітряну оборону України і створити ешелоновану систему ППО.

Patriot

Україна, опинившись у смертельній небезпеці щодо свого існування як незалежна країна, пройшла довгий дипломатичний шлях щодо зміцнення своєї обороноздатності. Не лише подвиги, страждання, але мужність та витримка, яку світові показав український народ, переконали демократичні країни підтримувати Україну у військовому відношенні. Уряди демократичного світу були вражені стійкістю та героїзмом українських воїнів і почали  поступово нарощувати захист нашого рідного українського неба. А ми обов’язково переможемо!

Джерела
02 Січня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: