Як підготуватись до війни – Яна Степанковська

Яна Степанковська
Історикиня. Журналістка, писала для видань Liga.net, QirimInfo, Glavcom
Розділ статті: Війна

Під час святкування нового, 2023 року, мабуть, більшість українців загадала бажання: перемога України. Проте насправді мало хто усвідомлює, як багато нам треба ще докласти зусиль, щоб це бажання здійснилось.

Наша доля зараз вирішується на полі бою. Пора відкинути нарешті зайвий пафос і прирівнювати будь-яку діяльність у країні під час війни до діяльності на фронті. Не існує економічного, культурного, спортивного тощо фронтів. Фронт – це там, де українські військові безпосередньо знищують противника, на сході та півдні країни. Збройні сили України досить успішно тримають оборону і знекровлюють сили ворога, але і самі виснажуються. Бійцям потрібен відпочинок, адже багато хто з воїнів став на захист Батьківщини з початку повномасштабного вторгнення – понад рік тому.

Натомість черг у військкомати зараз не спостерігають як у перші дні війни. І це лякає, бо чи буде у нас можливість захищатися, якщо війна триватиме ще рік, два, три? Голова розвідки Кирило Буданов запевняє, що у нас є шанси вийти у 2023 році на кордони України 1991-го року. Але що буде далі, чи припинить росія після цього реалізацію своїх планів щодо захоплення України? Відповіді на це питання немає. Але враховуючи, що росія наш ворог вже не одне століття, нам постійно потрібно бути готовими до оборони, адже немає гарантії, що навіть після поразки у цій війні росіяни не підуть знову до нас війною через 5, 10, 20 років.

Тож якщо хочемо зберегти Україну і своє майбутнє в ній, кожному українцю слід здобувати знання у військовій сфері та засвоїти певний набір навичок для ведення бойових дій. Втеча від повісток може перетворитись на нескінченний марафон, та й війна в одну мить може підступити так близько, як того не очікуєш.

«Вчитися військовому ремеслу потрібно тому, що війна завжди приходить неочікувано, а готовим бути потрібно завжди. Тренінги допомагають навіть не стільки навчитись воювати, а бути морально готовим до критичних ситуацій, не губитись і це головне. Потрібно знати хоча б мінімум, що потрібно робити, щоб вижити», – поділився досвідом в коментарі «Літопису Незламності» офіцер 3 Окремої штурмової бригади, артилерист Юрій Капля.

Вишкіл «Не панікуй – готуйся» – ще до повномасштабного вторгнення

Цивільні чоловіки при наявності вільного часу повинні хоча б навчитись користуватись одним із видів стрілецької зброї, вважає доброволець, військовий із міжнародним досвідом Денис Квебек, про що він заявив нещодавно в інтервʼю Маші Єфросиніній. Для цього достатньо відвідати цивільний тир.

«Всі мають базово готуватись, щоб коли це буде необхідно, стати на захист країни і дати змогу людям, які воюють рік, відтягнутись у тил, доукомплектуватись. Щоб хлопців, які зараз воюють, замінили. І таким чином допомогти країні… Не потрібно навмисне не помічати війну. Не потрібно боятись війни, а потрібно бути до неї готовим».

Ветеран додав, що підготовка цивільних до війни, як і будь-яка залученість тилу до війни, мотивує нинішніх військових.

Зараз в Україні є велика кількість військових вишколів, пройшовши які, будете готові до ведення бойових дій. Працює правило: хочеш миру – готуйся до війни. Тож, якщо ви хочете зберегти Україну, вчіться стріляти. Розглядайте війну не як можливість загинути, а як шанс особисто знищити ворога.

Школа снайперів Дике поле вчить поводитись зі снайперською зброєю, і вже у квітні розпочне заняття для усіх охочих у Києві, Дніпрі та Житомирі. Також можливе проведення занять у найближчі місяці у Вінниці, Львові, Тернополі та Миколаєві. За розкладом найближчих тренінгів слідкуйте на сайті школи. Теоретична частина курсу займає 2 тижні (10 занять по 2 години у вечірній час), її вартість становить 4600 грн.

Хто успішно складе іспит з теорії, може перейти до практичних занять для снайперів: вчитися вибирати та облаштовувати позиції, маскуватися, виявляти цілі, працювати в команді та влучно стріляти. Вартість одного практичного заняття стартує від 300 грн плюс вартість боєприпасів, які використовуєте в процесі. Курсантам гарантують анонімність: фото чи відео з обличчями курсантів не розміщують у мережі, замість імен та прізвищ під час навчання використовують номери та позивні. Залишити заявку на проходження курсу можна за посиланням: https://cutt.ly/24HZQfZ

Ще одна організація, яка проводить військові вишколи для цивільних – Український Легіон. Інструктори на курсах навчають, як поводитись зі зброєю, орієнтуватись на місцевості, пересуватись під час бойових дій, надавати домедичну допомогу, діяти у групах тощо. Курси проводять лише у Києві. Зараз триває набір у групу, що проходитиме навчання у квітні. Навчання можуть проходити й підлітки, але для неповнолітніх потрібен дозвіл від батьків. Курс триває місяць, по 3 заняття на тиждень. Курс не є безкоштовним, його вартість уточнюйте з куратором після подачі заявки: https://cutt.ly/C4H04sE

Відвідати тактичні тренування у Києві можна у страйкбольному клубі Корсар.

Під час тактичної гри у страйкбол ви пропрацьовуєте індивідуальний сценарій, як-от штурм позицій ворога, зачищення приміщень, захист позиції тощо. Також в процесі надається перша допомога «пораненим», проводиться їхня евакуація з поля бою. Події максимально наближені до реальних. Все це відбувається під наглядом інструкторів – людей з бойовим досвідом. Заняття проходять щосуботи з 8 ранку до 16 години, вартість для однієї людини становить від 300 грн, записатися на тактичне тренування можна на сайті: https://corsairs.com.ua/uk/registration-game/

Стрілецька школа Вітер волі проводить курси зі снайперської стрільби, там можна навчитися користуватися різними видами вогнепальної зброї. Філіали є у Києві та Харкові. Інструктори мають бойовий досвід.

Є різні варіанти навчання: ознайомлювальне заняття для новачків, курс першого рівня підготовки стрільців, стрілецька секція з обов’язковими 24 заняттями (основний ухил йде на снайпінг), яка стартує з 1 травня. Секцію можуть відвідувати також неповнолітні з дозволу батьків. Вартість навчання на кожному з напрямків стартує від 5000 тис. грн. У вартість, крім самих занять, входить трансфер на полігон від станції метро «Лісова» (Київ) та назад. У Харкові можна лише навчитись володіти такими видами зброї, як пістолет, збройні платформи АК та АР, гладкоствольна зброя. Снайпінг поки що недоступний.

Громадське обʼєднання Створи Себе Сам та спортивно-стрілецький клуб Make Your Self у Києві навчають вмінню користуватися та застосовувати зброю. Інструктори клубу мають досвід війни та спортивних змагань. Тренування можна пройти як власникам зброї, так і цивільним особам, що не мають досвіду стрільби. З видами курсів і тарифами можна ознайомитись за посиланням: https://kimtir.com/tarify

А у тренувальному центрі Tactical Civil Defence у Києві можна пройти курси самооборони для цивільних, навчитись надавати домедичну допомогу, ТССС, пройти вогневу підготовку і вивчити топографію. Інструктори центру мають бойовий досвід. Посилання на реєстрацію на актуальні тренінги організатори публікують у соцмережах: https://www.instagram.com/tactical_civil_defence/

Навчальний центр Легіон – Д займається військовою підготовкою добровольців у столиці. Чоловіки і жінки без військового досвіду можуть пройти у центрі дводенне навчання (4400 грн) вогневій підготовці, тактичній підготовці і тактичній медицині. Ця програма готує до виживання у критичних умовах. Є 15-денна програма (7 тис грн), яка крім тих дисциплін, що вивчають на дводенному курсі, включає військову тактику, інженерну підготовку, основи роботи з БПЛА тощо. Передбачаються практичні заняття зі стрільби, медицини, орієнтування на місцевості. Курс корисний саме тим цивільним, які бачать себе у лавах Збройних сил.

Громадська організація «Центурія» влаштовує вишколи з правил поводження зі зброєю, стрільбі, тактиці переміщення малими групами та медицині. Такі тренінги нещодавно відбулись у Дніпрі та Павлограді, а наступні вишколи організатори анонсуватимуть у своєму телеграм-каналі: https://t.me/centuriaua

Військово-патріотичний вишкіл Патріот у Львові безкоштовно навчає медицині, поводженню зі зброєю, тактиці, топографії, користуванню БПЛА та іншим навичкам, необхідним військовим. Подібні вишколи проводять у місті у добровольчому батальйоні тероборони ЛЕВ: там навіть вчать стріляти з NLAW. Також львівській школі Воїн самооборони можна навчитися стріляти, так само і удосконалити свої навички володіння зі зброєю на полігоні. Крім того, школа навчає запускати БПЛА, проводить тренінги по екіпіруванню та курси молодого бійця.

По всій Україні (загалом у 18 містах – повний перелік на сайті) фонд волонтера Сергія Притули запустив проєкт «Центр готовності цивільних». У Центрах українці мають можливість освоїти основи військової та безпекової підготовки. Є тренінги з тактичної медицини, можна навчитись стріляти та користуватись оптикою, раціями тощо. На сайті оберіть своє місто і реєструйтесь на тренінги, які зацікавлять. Вартість – благодійний донат на ваш розсуд.

На Закарпатті місцева влада організовує Центр підготовки населення до національного спротиву, про що було анонсовано у березні 2023 року. В обласній адміністрації обіцяють відкрити по одному відділенні в Ужгородському, Мукачівському, Берегівському, Хустському, Тячівському та Рахівському районах.

На заняттях центру проводитимуть заняття з вогневої й тактичної, спеціальної фізичної підготовки, тактичної медицини, підготовки звʼязку, військової топографії та інженерної підготовки. При бажанні можна поглибити і удосконалити знання в якійсь одній із цих сфер на спеціальних курсах, де вже вивчають роботу з БПЛА, гірсько-штурмову підготовку, мінно-вибухову підготовку, піротехнічну підготовку, а також роботу з правоохоронними та військовими підрозділами. Курс розрахований на три місяці, заняття проводитимуть у вихідні дні. Потрапити на них можуть усі охочі віком з 18 років: заявку можна буде подати через додаток «Закарпатська дія».

Ми не повинні ні на мить забувати, що зараз для українців йде війна на виживання. Наша  чашка кави зранку, домашній затишок, улюблена звична робота – все це досі під загрозою. Навіть якщо ви живете далеко від лінії фронту, на умовному Закарпатті чи Львівщині, і думаєте, що ворог до вас не дістанеться, то згадайте, який негативний вплив війна має на вашу повсякденність, на ваш добробут: це і відключення світла, і неможливість вільно подорожувати, і зростання цін. Та й ризик ракетного удару по житловому будинку теж залишається. У цій страшній війні не має бути спостерігачів, бо кожен має чинити спротив. Тому участь у цій війні – чи то як волонтера, чи то як військового – це інвестиція у наше спільне майбутнє. Перемога України буде, але її не можна просто дочекатися, її можна лише здобути, а це відповідальність кожного громадянина.

10 Квітня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: