Зерно та сталь: як росія обкрадає Україну? – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

Початок повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року ознаменував собою одну із найтрагічніших сторінок української історії. Агресія, яку війська рф проявляють щодо місцевого населення, розповсюджується також із фактами крадіжки державного й особистого майна українців. В цій статті мова піде про крадіжки хліба та зерна, продовольства загалом, морських та річкових суден і металу.

Українська зернова асоціація подає дані, що з початку повномасштабного вторгнення росія вкрала з українських територій близько 4 мільйонів тонн зерна.

Російські військові ще у березні 2022 року захопили у порту міста Бердянська пʼять українських кораблів із вантажем зерна. Досудове розслідування за кримінальним провадженням за фактом захоплення та викрадення морських суден триває. Кораблі були повністю завантажені українським зерном. Їх вивезли у невідомому напрямку. В той же час ватажок терористичного угрупування «ДНР» Денис Пушилін заявив, що у «республіки» зʼявиться «торговельний флот», повідомляє  російське ТАСС.

«Частина суден перейде до юрисдикції ДНР. Про це прийнято вже відповідні рішення. Прапори, які будуть на них, теж уже зрозумілі», – сказав він і підтвердив, що судна будуть перейменовані.

Іншою формою свавілля є крадіжка сільськогосподарської техніки на Запоріжжі. Так, росіяни не змогли скористатися викраденою в окупованому Мелітополі Запорізької області сільськогосподарською технікою, оскільки вона була дистанційно заблокована. За словами бізнесмена (якого видання не називає з міркувань особистої безпеки), окупанти на початку березня викрали всю техніку з дилерського центру «Агротек»: 27 одиниць на суму 5 млн доларів. Частину техніки відвезли до сусіднього села, а іншу відправили суходолом до Чечні. Востаннє, за даними GPS, її відстежили у селі Захан Юрт у Чечні.  У розмові зі ЗМІ бізнесмен, у якого були викрадені машини, повідомив:

«Коли загарбники загнали вкрадені комбайни до Чечні, вони зрозуміли, що навіть не можуть їх завести, бо комбайни було заблоковано дистанційно».

Повідомляється також, що в травні 2022 року сільгосптехніка знаходилася поблизу Грозного. Викрадачі шукали фахівців, які могли б її розблокувати.

Болючим питанням для держави є крадіжки зерна військами та адміністрацією окупантів. Наприклад, так звана «адміністрація Старобільського району» на окупованій території Луганщини стверджувала, що кожну добу на елеватор у Старобільську привозили 2,5-3 тисячі тонн зерна нового врожаю 2022 року. Повідомлялось, що везуть зерно з полів не тільки Старобільського, а й з сусідніх районів. А вже зі Старобільська відправляли дане зерно до росії. Намір вивезти врожай підтверджували і робітники елеватора, ті, хто погодився там працювати.

Влада Красноярського краю рф дозволила красти зерно з частини Херсонської області, захопленої росіянами. У законодавчих зборах краю це пояснили необхідністю запровадження такого рішення тим, що в росії через санкції гостро відчувається нестача зернових культур та овочів. Пізніше там відхрестилися від рішення красти зерно в Україні, а публікацію документа про ухвалене рішення пояснили зломом сайту. Також у ЗМІ надходила інформація, що у Криму запрацював морський термінал з перевалки зерна, запасів якого на півострові немає. У Херсонській області російські окупанти дозволили аграріям сіяти лише зерно і соняшник, а також вимагали, щоб фермери погоджувалися безоплатно віддавати їм більшу частину майбутнього врожаю. У Чаплинському районі загарбники змушували аграріїв своєю технікою копати окопи.

Росія вивезла зерно з тимчасово окупованих територій України; вантажні поїзди їхали до станцій у Запорізькій та Херсонській областях, де розташована велика кількість зерносховищ. Мешканці тимчасово окупованих територій повідомляли, що вони помічали збільшення кількості вантажних поїздів, на вагонах яких написано «зерно». Усі вони належать Північно-Кавказькій залізниці. А в Криму помітили продаж овочів, які були вивезені із тимчасово окупованої території Херсонської області. Підтвердженням цьому можуть бути повідомлення мешканців Севастополя, що на оптовий ринок доставили понад 40 тонн капусти і редиски.

«Кадировці» теж не пасуть задніх – вони захопили підприємство «Агроспівдружність», що обробляє близько 20 тисяч гектарів землі у Генічеському районі Херсонської області і вивезли з нього техніку та зернові культури. Також у Сватівському районі Луганської області влада так званої «ЛНР» змушувала місцевих фермерів розпочати посівні роботи. Аграріїв обіцяли забезпечити пально-мастильними матеріалами безкоштовно, проте потім зібраний урожай буде націоналізований на користь окупантів, а фермерам належатиме лише невелика частина вирощеного врожаю, але аграрії Сватівського району не підтримали такої пропозиції. Та на них чинили тиск, погрожуючи конфіскувати сільгосптехніку, посівний матеріал та увʼязнити. В окупованих містах зафіксовано випадки вивезення зерна до рф. Окрім зерна, було вивезено до Криму великі обсяги викрадених в Україні овочів: буряка, картоплі, капусти.

Наголошується, що значна частина викрадених з України зернових перебувала на суховантажних суднах під російським прапором в акваторії Середземного моря. Найбільш ймовірна країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно постачалось до інших країн Близького Сходу.

Також повідомлялося, що з Енергодара у напрямку Камʼянки під охороною військових виїхала колона російських КАМАЗів та DAF, завантажених зерном. Кінцевий пункт призначення колони – окупований Крим. У селі Волохів Яр на Харківщині колабораціоністи допомагали окупантам вивозити зерно з ангарів. Зерновози вирушали до російського кордону. Крім того, 1500 тонн зернових вивезено зерновозами (Кримзернотранс) із Малої Лепетихи Херсонської області до окупованого Криму.

За повідомленнями мера  Мелітополя, російські окупанти за кілька місяців з початку війни викрали з чотирьох тимчасово окупованих регіонів України сумарно 400 тисяч тонн зернових культур – третину від запасів, що зберігалися на цих територіях. У Запорізькій області окупанти проводили переговори з фермерами та пропонували ось такий вид співпраці: 70% зерна зібраного влітку 2022 року врожаю вони планували забрати собі, а 30 % – залишити фермерам.

Також було окремо зафіксовано крадіжку 30 зерновозів приватного портового оператора «Аскет Шиппінг» із Бердянська і Маріуполя. Автомобільна колона з викрадених у перевізника зерновозів була помічена на Мелітопольському шосе. Раніше ця компанія відмовилася співпрацювати з окупантами і перевела потужності на захід України. Бердянці нарахували біля заводу «Азовкабель» понад 30 вантажівок із причепами, наповненими зерном.  Також окупанти намагалися залізницею вивезти залишки зерна з Маріупольського морського порту, для цього вони почали терміново ремонтувати залізничне полотно і станцію Сартана. Також у мережі було опубліковано безліч відео з колоною вантажівок, якими вивозять українське зерно.

На Запоріжжі російські окупанти вкрали майже дві тисячі тонн зерна. Протягом травня-червня 2022 року російські військові, погрожуючи зброєю та застосуванням фізичного насильства, примушували працівників філії агрофірми однієї з громад на території окупованого Василівського району вантажити пшеницю на транспортні засоби без номерних знаків із відмітками «Z». Викрадені на підприємстві понад 1,2 тис. тонн зерна окупанти вивезли у невідомому напрямку. 8-9 червня озброєні автоматичною зброєю російські військові викрали зі складських приміщень сільгосппідприємства у с. Нестерянці Пологівського району майже 500 тонн соняшникового насіння. З окупованого Мелітополя росіяни вивозили понад тисячу тонн зерна щодня.

Щодо нового врожаю, російські окупанти з кимось домовлялись, що заберуть 50%, з кимось – що 70%, і озвучували ціну, за яку можуть закуповувати врожай – це менше 80 дол./тонна, що точно не перевищувало собівартості зернових культур; при цьому продати можна було тільки спеціально уповноваженому представнику. Врожай, який був зібраний місцевими фермерами, був в більшості випадків проданий за безцінь.

Повідомлялося, що колаборанти захопили припортовий елеватор підприємства «Новий хорт» у Бердянську, завантажувальний комплекс підприємства «Аскет Шипінг» у порту Бердянська, елеватори підприємств «Кернел», «Оптімус» та інших зернотрейдерів. Перше судно під завантаження мало прибути 10 липня. 17 липня очікувалося прибуття судна ZHIBEK ZHOLY, яке вже вивозило викрадене зерно з Бердянська.

Росіяни самі визначали «свою» ціну на зернові: пшениця фуражна – 6000,00 рос. руб., пшениця продовольча – 9000,00 рос. руб., ячмінь – 7000,00 рос. руб. за 1 тонну. Сільгоспвиробників така ціна категорично не влаштовувала, тому вони намагалися не продавати врожай, а зберігати його у сховищах. За відсутності вільних сховищ – в інших приміщеннях, що не пристосовані для цього або навіть на відкритих майданчиках.

Продовжувала красти зерно рф і під Маріуполем. Фермерам було дозволено збирати зерно виключно за умов передачі 100 відсотків урожаю на реалізацію «торговельного дому» так званої «ДНР». Так у місті 24 липня 2022 року зафіксували перші зерновози, що рухалися у бік порту. Вантажівки вʼїхали до міста з донецького напрямку. У порту Маріуполя відновили електропостачання, проводилась підготовка до перевалки зерна.

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни вивозили із порту Маріуполя також тисячі тонн металу. До війни на території порту знаходилося до 200 тисяч тонн металу та чавуну вартістю 170 млн доларів. Російські військові розмінували частину морського порту та першим кораблем відправили 3 тисячі тонн металопродукції до Ростова-на-Дону. Крім того, для зручнішого вивезення награбованого вони почали відновлювати залізничне сполучення в Маріуполі та Волновасі.

Також судно з металом із металургійного заводу імені Ілліча наприкінці травня вирушило до російського порту Ростов-на-Дону. Компанія, найбільший виробник сталі в Україні, не повідомила, скільки її продукції було на цьому човні. За даними компанії «Метінвест», українську металопродукцію вивозить російська компанія «Река-море». До акваторії Маріупольського порту зайшло вже друге судно під російським прапором та швартується під навантаження металопрокату. На судно РМ3 росії було завантажено 2,5 тис. тонн рулонної сталі і відправилося в порт Ростов-на-Дону. Крім того, окупанти вже анонсували «націоналізацію», де-факто крадіжки 34 суден, що залишилися в порту. Крадену в Маріуполі сталь переправляють у Ростов, а потім продають до Азії та Африки. Збитки від крадіжки металопродукції із заводів та портів в Україні оцінюються у 600 мільйонів доларів. Наразі відомо як мінімум про три кораблі, які вивезли до Ростова награбовану металопродукцію. Однак рейсів могло бути набагато більше: за даними експертів, російські кораблі вимикали трекінгові системи, щоб перешкодити стеженню. Крім того, росія захопила іноземні кораблі, які у лютому перебували в порту та готувалися до навантаження металопродукції.

Супутникові знімки крадіжок металу в Маріуполі

Компанія «Метінвест» заявляла про піратські дії російських окупантів, які вивозять металопродукцію із захоплених підприємств і порту Маріуполя:

«На день початку війни в порту Маріуполя була металургійна продукція, яку виробляють на металургійних комбінатах Азовсталь і ММК ім. Ілліча. Зазначена металургійна продукція має бути експортована покупцям з різних країн, включаючи Іспанію, Італію, Бельгію, Грецію, Португалію та Туреччину», – сказано в повідомленні.

Відзначається, що на момент вторгнення в акваторії порту було зафіксовано кілька комерційних суден: Smarta (Ліберія), Azov Concord (Мальта), Azburg (Домініка), Tzarevna (Мальта), Blue Star I (Панама) і Lady Augusta (Ямайка), на які вже було завантажено 28 тисяч тонн металопродукції. У компанії стверджували, що за допомогою цих суден  вкрадена металопродукція «Метінвесту» була вивезена до портів в Ростові, Таганрозі, Новоросійську, Туапсе й окупованого Севастополя

«з метою подальшого незаконного продажу вкраденої продукції в країни Африки, що не підтримують санкційну політику щодо рф».

На супутникових знімках порту в Маріуполі видно масштаби цих злочинів: за рік зі складів росіяни вкрали гарячекатаних рулонів на 25 млн доларів і на суднах вивезли в рф.

«Це знімки маріупольського порту. На них видно, як окупанти крадуть український метал», – зазначив народний депутат України Олексій Гончаренко, який опублікував знімки в своєму Телеграм-каналі.

Зазначимо, що за міжнародним правом і законодавством України, дії представників країни-агресора мають усі ознаки піратства і порушення законів та звичаїв війни у вигляді мародерства, які є тяжкими міжнародними злочинами.

В 2023 році окупанти продовжують справу: на даний момент потік російських фур з вкраденим українським зерном не зменшується.

«Зерно залишається основним товаром, який росіяни тягнуть по дорозі у напрямку Криму. Каравани фур не зменшуються. Якщо подивитися на трафік вкраденого зерна, стає зрозумілим звідки у Путіна заяви про “аномально високий урожай зернових”», – написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

Отже, російське господарювання на тимчасово окупованих ними землях спричиняє чималу економічну шкоду Україні. Мародерство, вивезення зерна з його наступною реалізацією завдає важкого удару по українському експорту зернових та й економіці у цілому. В свою чергу рф звітує про «рекордну» врожайність, яка допомагає збільшити обсяги зернового експорту. Це все є брехливими маніпуляціями на тлі війни, адже всі ми прекрасно знаємо, що ось та «найбільша врожайність» – це є українське крадене зерно. Крадіжки металу негативно впливають не лише на український експорт та металургійну промисловість, а й є критичним для національної безпеки України, адже метал у будь-якому форматі уже втрачено, поповнити його запаси не так просто. Та і цей метал міг би допомогти для української «оборонки», а тепер допомагатиме ворогу.

Джерела

  1. https://www.radiosvoboda.org/a/news-starukh-berdyansk-korabli-zerno/31761969.html
  2. https://ua.korrespondent.net/ukraine/4482587-okupanty-provodiat-natsionalizatsiui-korabliv-u-portu-mariupolia
  3. https://1news.com.ua/svit/rosiyany-ne-zmogly-skorystatysya-vykradenoyu-v-melitopoli-tehnikoyu.html
  4. https://ua.korrespondent.net/ukraine/4493189-u-starobilsk-zvoziat-urozhai-dlia-vidpravky-do-rf
  5. https://www.rbc.ua/ukr/news/rossiya-planiruet-vyvezti-zerno-vremenno-1650537306.html
  6. https://www.niknews.mk.ua/uk/2022/04/27/kadyrovtsy-zalezli-na-krupnoe-agrarnoe-predpriatie-na-hersonschine-a-ukradennoe-zerno-vagonami-vyvozjat-cherez-krymskij-most/
  7. https://freeradio.com.ua/na-luhanshchyni-okupatsiina-vlada-zmushuie-ahrariiv-rozpochaty-posivnu-aby-potim-zabraty-vrozhai-ombudsmen/
  8. https://ukranews.com/ua/news/855980-okrim-zerna-okupanty-vyvozyat-do-rosiyi-vkradeni-v-ukrayini-kapustu-buryak-ta-kartoplyu-gur
  9. https://kurs.com.ua/novost/845429-razvedka-okkupanti-vivozjat-ukrainskoe-zerno-v-siriju
  10. https://1news.com.ua/ukraine/okupanty-proponuyut-ukrayinskym-fermeram-spivpratsyu-za-shemoyu-70-30.html
  11. https://zaxid.net/iz_zaporizhzhya_okupanti_vivezli_mayzhe_2_tis_tonn_ukrayinskogo_zerna_n1544513
  12. https://aspi.com.ua/news/podii/kolishniy-nardep-vid-opobloku-stvoriv-kompaniyu-dlya-kradizhki-ukrainskogo-zerna-gur#gsc.tab=0
  13. https://www.slovoidilo.ua/2022/05/28/novyna/suspilstvo/rosiyany-vkraly-mariupolya-tysyachi-tonn-metalu-ombudsmen
  14. https://www.railinsider.com.ua/okupanty-namagayutsya-vyvezty-metal-z-mariupolskogo-portu/
  15. https://politdumka.kiev.ua/economics/metinvest-ociniv-u-600-mln-zbitki-vid-kradizhki-metaloprodukciyi-rosiyeyu/
  16. https://metinvest.media/ua/page/operativna-situacya-v-ukran-ta-na-pdprimstvah-grupi-metnvest
  17. https://www.unian.ua/economics/agro/okupanti-prodovzhuyut-vivoziti-ukrajinske-zerno-12340002.html
  18. https://cfts.org.ua/news/2023/07/11/na_suputnikovikh_znimkakh_pokazali_masshtabi_kradizhok_rosiyanami_ukranskogo_metalu_v_mariupoli_foto_75693
  Ілюстрації
  1. https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3508573-metinvest-prosit-vladu-naklasti-sankcii-na-rosian-aki-kradut-ukrainskij-metal.html
  2. https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fstorage1a.censor.net%2Fimages%2F0%2F5%2F4%2F1%2F0541ac73782b13a0cf3f381dc7ba401d%2Foriginal.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fcensor.net%2Fua%2Fnews%2F3345756%2Frosiya_krade_ukrayinsku_produktsiyu_i_zayavlyaye_pro_tse_na_federalnyh_telekanalah&tbnid=yYGBvrYOTE6zfM&vet=12ahUKEwiZt9
  3. https://industry.segodnya.ua/ua/industry/metallurgiya/teper-ob-etom-znayut-vse-rossiyane-na-ves-mir-priznali-chto-voruyut-ukrainskiy-metall-1623920.html
  4. https://nv.ua/ukr/ukraine/events/rosiya-krade-v-ukrajini-zerno-ta-metal-hto-kupuye-kradene-50255649.html
  5. https://www.slovoidilo.ua/2022/07/20/novyna/suspilstvo/dva-sudna-kradenym-ukrayinskym-zernom-zajshly-portiv-syriyi-hur
  6. https://daily.rbc.ua/ukr/show/zhazhda-nazhivy-chast-dolgosrochnoy-strategii-1657104470.html
  7. https://kanaldom.tv/rosiya-krade-v-ukrayini-zerno-ta-metal-a-z-sudanu-vyvozyt-kontrabandoyu-zoloto-dani-rozsliduvannya-video/
  8. https://lb.ua/society/2022/06/16/520300_rosiyani_kradut_zerno_fermeriv.html
  9. https://industry.segodnya.ua/ua/industry/metallurgiya/okkupanty-prodolzhayut-razvorovyvat-ukrainu-chto-vyvezli-v-rf-na-etot-raz-1625075.html
  10. https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Ffocus.ua%2Fstatic%2Fstorage%2Foriginals%2Fb%2F6f%2Ffc496fff82bd709d04a8d9ef96b686fb.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Ffocus.ua%2Fuk%2Feconomics%2F516851-v-portu-mariupolya-obnaruzhili-sudna-na-kotoryh-vs-rf-mogut-vorovat-ukrainskoe-zerno-
01 Серпня 2023
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: