Листівки – не тільки милі привітання! – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

У свідомості кожного з нас закарбувалось розуміння того, що листівки це якісь милі послання один одному, друзям, коханим, родичам, колегам по роботі чи знайомим. Для більшості з нас листівки це свято, радість, бризки шампанського або плями на одягу від вина. Але це далеко не завжди! Листівки надзвичайно важливий елемент боротьби – боротьби за свободу, за правду, демократію, боротьби з ворогом за краще життя, розвиток та майбутнє. Отже використання листівок у військовій справі не є чимось новим, а застосовується протягом століть.

Найпоширеніше листівки використовуються з початку ХХ століття, коли завдяки розвитку інженерно –технічної думки їх можна було доставляти на великі території завдяки застосуванню авіації, а найчастіше –артилерії. Це відбувалось протягом І світової, ІІ світової, війни в Кореї, у В’єтнамі, конфліктах у Афганістані та інших. Це ж відбувається й зараз, на полях бою російсько – української війни.

Українські військові для запуску листівок по окупантах використовують агітаційні ракети з 122-мм реактивних систем залпового вогню RM-70. Снаряд призначений для доставки та подальшого закидання агітаційних матеріалів на території супротивника. Раніше було відомо тільки про використання 152-мм агітаційних снарядів для гаубиць. Конструктивний елемент цього 122-мм реактивного снаряда – агітаційна головна частина червоного кольору. Вона призначена для зберігання агітаційних матеріалів таких як листівки, агітаційна література, за таким принципом, що під час польоту в район цілі з розсіюванням на території противника.
Агітаційна головна частина для 122-мм реактивного снаряда. Агітаційна головна частина належить до касетного типу головних частин реактивних снарядів реактивної артилерії. Вони розроблені у Радянському союзі для некерованого реактивного снаряда 9М28Д калібру 122 мм до РСЗВ БМ-21 «Град». На українських агітаційних листівках пропонується бойовикам скласти зброю та здатися у полон.

З початку повномасштабного російського вторгнення в окупованих українських містах і селах з’явились листівки зі зверненням до окупаційних військ та українські стрічки на деревах і стовпах. Також крім військових листівками користуються і українські партизани. В тимчасово окупованому Херсоні партизани поширили листівки з закликом до місцевих, аби ті лишили місто. Мешканцям бажано залишити місто на час проведення операції щодо звільнення Херсону. Херсонцітакож винайшли й інші способи як довести росіянам що вони окупанти – розмалювали стіни з посланнями окупантам щодо псевдороферендуму. «Х*р вам, а не референдум», – написали патріоти. На тимчасово захоплених росіянами територіях Херсонської області також з’явились роздруківки з американскими ракетними артилерійськими системами. «Рашисти засинають, прокидається HIMARS», – сказано у таких листівках. Також одне і з повідомлень в соцмережах оповідало, що: «Херсонські активісти руху опору розклеїли по місту листівки з промовистими посланнями. ««HIMARS» не пробачить» — херсонські партизани переказують «вітання» окупантам. Місто не здається, боротьба триває — до повного очищення всієї України», — зазначається у коментарі до оприлюднених світлин.

«Йдемо за своїми кавунами» та «ЗСУ, як і сезон херсонських кавунів, вже близько», – так в Херсоні партизани розклеєними листівками попередили окупантів про прихід ЗСУ Окупантам нагадали, що ЗСУ вже близько і краще добровільно залишити місто.

У Херсоні партизани тричі встановлювали в місті незвичайну інсталяцію – опудало повішеного загарбника. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр національного спротиву. «Херсонські партизани вже втретє встановили в місті незвичайну інсталяцію. На ній зображено майбутнє окупанта, а саме смерть», – йдеться у повідомленні. Зазначається, що це вже третє опудало, яке розвісили в місті партизани. Перші дві інсталяції користувались популярністю й загарбникам доводилось самотужки їх знімати. Перше опудало повісили на дереві в одному з парків Херсона, вже через місяць нове опудало російського солдата прикрасило в’їзд до міста. Кожного разу таке опудало супроводжували агітаційні листівки з закликом до боротьби Херсонців із загарбниками, або із попередженням росіянам, що тут їм м’яко кажучи не раді. Також, у тимчасово окупованому Херсоні партизани розклеїли листівки із закликом палити російських окупантів і отримувати за це винагороду в біткоїнах. В червні у Херсоні були розміщені листівки на стовпах дають чітко зрозуміти окупантам, що це Україна.

У тимчасово захопленому смт Чаплинка на Херсонщині з’являються написи на підтримку ЗСУ та «Азову», зокрема телефонні залізобетонні стовпи, стіни будинків та асфальт на дорогах та тротуарах з написами «ЗСУ», «Україна понад усе», «Азов» та іншими. Написи на підтримку ЗСУ у захопленій росіянами Чаплинці вказує на те, що херсонці протягом всени 2022 року виходили на проукраїнські мітинги, а місцеві партизани, вбивали та вбивають колаборантів, а також розвішують на стовпах попередження: «Російський окупант та всі, хто підтримує їх режим. Ми близько — вже працюємо у Херсоні! На вас усіх чекає смерть! Херсон — це Україна!».
Інформація, що у Херсоні російські загарбники для зафарбовування української символіки, яка з’являється завдяки руху опору, створили спеціальні групи – осіб, членів цих груп, пропагандисти не показують, свідчить про те, що окупант стривожений рухом опору місцевого населення, дані написи, графіті, листівки підбурюють місцевих жителів до боротьби за свободу.

У Луганській області українські партизани розклеїли листівки з попередженнями для російських окупантів та колаборантів. У Новопскові Луганської області підпільники розклеїли листівки з попередженнями для російських загарбників та місцевих колаборантів. Зокрема, як обіцяють підпільники в одній з листівок: «Кожного колаборанта буде знайдено та покарано! Партизани Луганської області вам це обіцяють! Новопсков – це Україна!», «Русский оккупант, здесь тебя ждет только смерть!», – попереджають в іншій. Також дуже поширене розклеювання листівок та малювання українських прапорів.

У Стаханові Луганської області також проводяться різноманітні акції спротиву російській окупації, у тому числі й розклеювання проукраїнських листівок — хоч це зараз не найнеобхідніше через величезний ризик. З початку повномасштабного вторгнення Росії на стовпах у місті побільшало листівок зі зверненням до окупантів. На них партизани пишуть: «Стаханов — це Україна».

Партизани в Сєвєродонецьку розклеїли листівки зі «зверненнями» до Кадирова та кадировців. У загарбаному обласному центрі заявили про себе партизани. Містом розклеїли листівки-послання до російських окупантів, а саме для т.з. кадирівців – загарбників з Чечні, які займаються репресіями в тилу і є російським аналогом гестапо. Є також у обласному центрі й листівки-звернення до місцевих жителів, до окупантів, колаборантів.

У Троїцькому Луганської області партизани розклеїли листівки проти окупантів. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в Telegram. «Вулиці Троїцького всіяні «вітальними» листівками для окупантів. Троїцьке чекає на деокупацію і лякає рашистів українськими вітаннями», — написав він.

По території Луганської області партизани розклеїли патріотичні листівки, в яких попередили, що на російських окупантів там чекає лише смерть, а колаборантів — знайдуть і покарають. «Окупант, тут на тебе чекає тільки смерть». Стріт-артом: малювати на вулицях міста гасла, українську символіку, виготовляти листівки з погрозами окупантам або підбадьоренням українців. розклеювали листівки й малювали графіті. У Донецьку з’явилися проукраїнські графіті.

Також агітаційні листівки знаходять і на Харківщині. 1 липня місцеві жителі тимчасово окупованого міста Куп’янськ виявили листівки від партизанів. Відповідні фото листівок опублікували у соцмережах: «Сьогодні у нашому Куп’янську були помічені такі листівки! Це неймовірно, чекаємо на Збройні сили України», — написала автор фото. На одній із листівок окупантам рекомендують здаватися у полон українським військовим, оскільки це єдиний шанс залишитися живими. Цю листівку помітили на паркані. На ній розмістили фото загарбників, які стоять у полі на колінах та тримають руки за головами, здаючись у полон. «Руський солдат, здавайся у полон Збройних сил України. У тебе ще є шанс, потім — тільки смерть», — сказано у листівці. Інша листівка — послання до жителів Куп’янська. Її наклеїли на стовп. На листівці зображення українських захисників. «Куп’янськ, тримайся! Збройні сили України скоро прийдуть!», — зазначали там. На початку травня на тій же Харківщині у Великому Бурлуку виявили листівки з написом: «Російський окупант! Ми близько і вже працюємо по кожному з вас. На вас на всіх чекає смерть». Так місцеві партизани «привітали» окупантів із 9 травня.

На тимчасово окупованих територіях України з’явилися листівки партизанів, які обіцяють знищувати окупантів так, як раніше підпільники знищували нацистів. Партизани на Запоріжжі залишають окупантам послання з закликом вертатись додому або готуватись до знищення на українській землі так, як раніше підпільники знищували нацистів. Листівки із такими заявами та погрозами Нюрнберзького трибуналу для російських загарбників з’явилися у Бердянську, Токмаку, Мелітополі, Великому Бурлуку та інших тимчасово окупованих містах Запорізької області. «Російськи солдате, якщо ти не хочеш бути нацистом 21-го століття, то йди з нашої землі! В іншому разі на тебе чекає доля гітлерівських солдатів і Нюрнберзький трибунал! Ми шануємо пам’ять наших дідів-партизанів і продовжуємо їхні традиції по знищенню сил ворога на окупованих територіях! Партизанський рух України», – йдеться в тексті листівок. Текст листівок також є і в іншому варіанті: «Русский!, если ты не нацист 21 века,- уходи с нашей земли! Или тебя ждет участь гитлеровских солдат и нюрнбергский трибунал! Ми чтим пам’ять наших дедов-партизан и продолжаем давние традиции по уничтожению сил врага на оккупированных территориях». Дані листівки, що адресовані росіянам розклеюють біля під’їздів будинків, на бетонних стовпах, зупинках громадського транспорту, медичних закладах тощо. Жителі Мелітополя кріплять на лобове скло автівок російських військових попереджувальні листівки «Російський окупант – знай! Мелітополь – це Україна.

Тим часом містом Енергодар, що на Запоріжчині ширяться блакитно-жовті листівки із надписом «Енергодар – це Україна». «З перших днів окупації на будівлях почали з’являтися написи «Енергодар — це Україна» і, що мене вразило, прям біля готелю, де розташовувалися окупанти, було великими літерами написано «ПТН-ПНХ», — розповідає Тимофій, чоловік який поширював дані листівки в Енергодарі та розклеював їх. На листівках писали: «Окупант — або додому, або в землю». Також Тимофій розповідає, що на листівках писали як окупантам здатися в полон. Партизани в окупованому Енергодарі розмістили також проукраїнські гасла. Деякі написи, каже чоловік, почали замальовувати. Деякі ж не чіпали й досі, проте у місцях, де російські пропагандисти проводили зйомки їх, звичайно, стирали. Тимофій працював один. Каже, не хотів наражати на небезпеку рідних та близьких. Тому ж не намагався дізнатися і про діяльність інших: «Це небезпечно, але я помітив, що окрім мене також почали з’являтися написи. Коли в мене закінчився запас тих самих листівок, я помічав, що вони продовжують і продовжують з’являтися. Тому вважаю, що усе продовжується». Далі друкуються листівки де безліч порад: від того, як протистояти російській пропаганді до того, як знешкодити російській танк. «Кожен з нас на своєму місці може чинити спротив ворогу і зробити свій внесок у перемогу. Разом ми перетворимо життя окупантів на пекло», — говорять в Центрі національного спротиву.

У Криму партизани розклеювали листівки з погрозами та натяками на знищення Кримського мосту. У Євпаторії будівлю адміністрації облили жовтою та синьою фарбою. Також у тому ж самому Криму партизани підкинули російським військовим та їхнім дружинам листівки з погрозами. Тим часом на території ТОТ АР Крим поширюють саморобні постери з зображенням незаконного Керченського мосту та написом «Газові вишки – це тільки початок».

Отже, такі листівки мають велике значення, як для місцевих жителів, адже вони розуміють, що вони в цій боротьбі не самі, та й великий психологічний вплив на окупантів. «Листівка, графіті, телеграм-канал, погроза на папірчику, на машині наклеєна. Здається, нічого важливо — це ж не підірвати автомобіль. Ні, повірте: коли три місяці якийсь рядовий чи офіцер із Ростова живе у місті, де йому всі бажають смерті, де він без сім’ї, та ще й не виходить щось зробити, гнобить командування, бо він не справляється із завданнями, — все це завдає колосального удару по морально-психологічному стану окупанта», — вважає речник Центру національного спротиву. Листівкам є місце у історії, адже вони є атрибутом народної боротьби за свободу.

Джерела

1. https://varta1.com.ua/news/vsu-yak-sezon-kavuniv---vzhe-na-pidhodi-herson-u-partizanskih-listivkah-foto_350685.html 2. https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3528436-v-op-zaavili-pro-nejmovirni-specoperacii-partizan-u-tilu-rosian.html 3. https://nv.ua/ukr/ukraine/events/v-luganskiy-oblasti-partizani-rozklejili-listivki-proti-viysk-rf-foto-novini-ukrajini-50260513.html 4.https://nv.ua/ukr/ukraine/events/zahoplennya-syevyerodonecka-u-misti-z-yavilisya-listivki-zi-zvernennyam-do-kadirova-foto-novini-ukrajini-50254869.html 5. https://tsn.ua/ato/chekaye-dolya-gitlerivskih-soldat-ukrayinski-partizani-pogrozhuyut -okupantam-na-zahoplenih-teritoriyah-foto-2070007.html 6. https://24tv.ua/obitsyayut-znishhuvati-zaporizhzhi-partizani-zalishayut https://gazeta.ua/articles/life/_rashisti-gotujtes-partizani-peredayut-priviti-okupantam-i-kolaborantam/11011
30 Жовтня 2022
Останні події

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

"Літопис Незламності" підписав меморандум про співпрацю з Київським університетом імені Бориса Грінченка

Схожі статті: