Музейне життя в умовах війни

Галина Сафар'янс
Історикиня, аспірантка університету Григорія Сковороди в Переяславі, провідна екскурсоводка НМАП України (2015-2018 рр.), вчителька історії та правознавства гімназії 179 міста Києва.

Як працює музей в умовах війни? Чи варто його відвідувати? Якщо так, що відвідувачі можуть побачити, адже переважна більшість експонатів знаходяться в сховищах? А як бути музеям – скансенам, де архітектуру не сховаєш? Давайте спробуємо відповісти на ці та інші запитання.

За даними Міністерства культури від 15 червня 30 музеїв постраждали внаслідок повномасштабної війни [2]. Деякі з них пограбовані, а інші, наприклад, музей імені Григорія Сковороди та Іванківський краєзнавчий повністю знищені. Деякі заклади розташовані на тимчасово окупованих територіях. Підрахунки втрат, завданих культурній інфраструктурі від повномасштабного вторгнення становлять понад 270 мільйонів доларів [3].

Починаючи від 24 лютого працівники музеїв вимушені були терміново переносити в укриття свої колекції, переходити на дистанційну роботу та шукати нові можливості для роботи установ. Наразі багато з них відновили свою роботу. Побувавши в пустих залах музею Ханенків, почуваєшся дивно, неначе в іншому місці.

Як працюють музеї та яку функцію вони виконують в ході війни? Як переформатовати роботу закладу в цей непростий час? Відповідно до поняття музею як культурно-освітнього та науково-дослідного закладу, що збирає, вивчає, експонує та зберігає пам’ятки культури [5], то основними завданнями сьогодні є: зберегти та захистити наявні колекції, проводити культурно-просвітницьку роботу з відвідувачами та бути осередком культурного фронту.

Одними з перших музеїв, які після звільнення Київщини розпочали свою роботу, були музей моди Вікторії Лисенко, музей Ханенків, Національний музей історії України. На сайті Аmazing Ukraine можна прочитати також і про інші столичні музеї, які відкрили свої двері у воєнний період [6]. Трохи інакша ситуація з музеями в західній частині України. Співробітники також описували та переміщали у підвали власні колекції, але вони швидше повернулися до екскурсійної діяльності.

Музей – живий організм, який потребує людей. Проблемою стали пусті вітрини музеїв, зменшення кількості відвідувачів та інші.

Першочерговим заданням працівників стало збереження колекцій. Завдяки вдалому керівництву та відданій роботі працівників музеїв на початок війни уже були сформовані списки експонатів та порядок їх збереження у сховищах чи евакуація. За спогадами співробітниці харківського літературного музею, 24 лютого, не чекаючи наказу Мінкульту, почати знімати експозицію, спускати у підвал [3].

Варто звернути увагу на умови зберігання, можливості музеїв зберегти всю експозицію чи лише найцінніші речі. Тут проявилася проблема в пакувальному матеріалі, спеціалізованій тарі, логістичних маршрутах тощо. На допомогу прийшли колеги з Європейського Союзу, які передали матеріали для правильної консервації колекцій.

Активно допомагають музейній спільноті організація Музейного кризового центру. Він займається пошуком фінансової підтримки, відновленням документів, допомогою працівникам музейної сфери. За словами Ольги Гончар, засновниці Музейного кризового центру та директорки меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору», найголовніше досягнення – це підтримка саме людей, а не лише експонатів, адже експонати без співробітників самі не запакуються.

З’явилися проєкти та стипендії для тих фахівців, хто залишився в Україні. За кілька місяців своєї діяльності ми зробили видимим питання оплати праці в сфері музейної культури [4]. За цей час кризовий центр допоміг 604 людям з 98 музеїв. Також активно допомагають такі організації Європи як Ukraine Art Aid Center, World Heritage Watch, Tandem Kunsttransporte, фонд Coromandel Stiftung, штаб порятунку спадщини та інші [1]. Труднощі викликає і обмежене фінансування, яке було незначним до 24 лютого, а після стало ще меншим. Музеї втрачають доходи від пасивного відвідування (без супроводжуючого), проведення відеозйомок, оренди. Крім того, багато співробітників вимушені йти у відпустку за власний рахунок або перебувати у простої, адже не всі змогли відновити роботу.

Навіть в період війни музеї раді приймати відвідувачів, пропонуючи різноманітні заходи. Замість звичайних екскурсій в стінах музею, проводяться вуличні. Так, наприклад, музей Ханенків пропонує відвідати тематичні екскурсії «Історія Музею Ханенків» та «Тіні та Стіни». Національний музей історії України кожних вихідних проводить низку тематичних екскурсій. Музеї під відкритим небом, такі як НМАПУ Пирогово, МНАП у Львові імені К. Шептицького проводять екскурсії у звичайному режимі. З травня, коли музеї відновили роботу, було проведено багато безкоштовних екскурсій для людей з тимчасово окупованих територій, ЗСУ та інших категорій. Це ілюструє важливий внесок даних установ у боротьбу на культурно-просвітницькому фронті.

Ще одним видом музейної діяльності є проведення лекцій, тематичних виставок, майстер-класів, концертів. У воєнний період саме вони стали основою взаємодії між музеєм та відвідувачами. У МНАП у Львові систематично проводить музейні зустрічі для дітей та дорослих, де розповідають про українські традиції, вивчають українську мову, проводять майстер-класи. Музей Ханенків організовує щонеділі концерти класичної музики за участю піаніста Євгена Громова та проводить мистецькі майстер- класи для дітей. В музеї костюму Вікторії Лисенко періодично організовувалися лекції з історії культури. НМАПУ Пирогово як і в мирний час продовжує проводити тематичні заходи з відтворення українських традицій, майстер- класи народної творчості. Прикладом цього є виставка традиційного одягу та ремесл Полісся разом з Рівненським обласним центром народної творчості. Також збільшилася кількість онлайн- виставок колекції, тематичних статей, що ілюструє безперервністю роботи музеїв.

В умовах війни найважливішим є життя людей. Більшість столичних, як і в усій Україні, бомбосховищ не мають. У підвальних приміщеннях знаходяться експонати, тому під час повітряної тривоги відвідувачів просять залишити приміщення і перейти в найближче укриття. Ціни на білети від початку повномасштабного вторгнення не змінювалися.

Чому люди ходять в музей під час воєнного стану? У кожної людини різні причини відвідати музей. За спостереженнями працівників, люди ностальгують за мирним життям, намагаються робити звичайні справи. Ще однією причиною відвідування музеїв є бажання дізнатися більше про історію та культуру України, різницю між українцями та росіянами, а також психологічно відпочити. За даними співробітників, кількість бажаючих прийти до музею систематично зростає.

Як бачимо, умови війни яскраво ілюструють сучасність музеїв та прогресивність, вміння пристосовуватися до нових умов, застосовуючи оголошення в соціальних мережах, співпраці між собою тощо. Велике значення в сучасному світі мають соціальні мережі. Саме на сторінках у Facebook, Instagram чи Telegram розміщені анонси запланованих заходів та можливість реєстрації на них. Музей – це не лише місце збереження пам’яток історії та культури, це важливий центр проектної діяльності, майданчик для обміну ідеями. Основною функцією музеїв в даний період є збереження матеріальної та культурної спадщини України та проведення просвітницької роботи з відвідувачами.

Джерела

1. Гуманітарна допомога до Міжнародного дня музеїв // https://nmiu.org/novyny/2715-skarbnitsya-muzeyu-otrimala-gumanitarnu-dopomogu-do-mizhnarodnogo-dnya-muzejiv

2. Кількість зруйнованих музеїв через війну // https://www.slovoidilo.ua/2022/06/15/novyna/suspilstvo/nazvano-kilkist-zrujnovanyx-muzeyiv-ta-pamyatnykiv-ukrayini-cherez-vijnu

3. Музейна евакуація: що пішло не так // https://lb.ua/culture/2022/06/19/520455muzeynaevakuatsiyashchopishlotak.html

4. «Російські бомби влучають у заклади культури не випадково». Хто рятує українські музеї під час війни // https://shotam.info/rosiyski-bomby-vluchaiut-u-zaklady-kultury-ne-vypadkovo-khto-riatuie-ukrainski-muzei-pid-chas-viyny/

5. Словник української мови: в 11 томах. - Том 4, Київ. Наук. думка, 1973. - С. 822. // http://sum.in.ua/p/4/822/2

6. Які музеї у Києві працюють під час воєнного стану // https://www.amazingukraine.pro/culture/yaki-muzeyi-u-kyyevi-praczyuyut-pid-chas-voyennogo-stanu/
04 Вересня 2022
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: