Відновлення партизанського руху після 80-річної перерви на теренах колишнього союзу: ідея, виклики, зміни ідеологеми та пріоритети – Сергій Ільчишин

Сергій Ільчишин
Кандидат історичних наук, член Громадської Організації «Славетні Епохи України», член Всеукраїнської Кампанії «Пам'ять Нації», співзасновник науково-популярного медіа ресурсу «Історичне Радіо», член Національної спілки краєзнавців України, директор Волочиського історико – етнографічного музею.
Розділ статті: Війна

Сучасні буремні події ХХІ століття, часті бойові дії на теренах держав світу породжують рухи та явища, які вже досить давно відомі, але в певній мірі призабуті. Світ, яким рухає війна, загарбання та поневолення, обов’язково шукає протидію цьому, в першу чергу застосовуючи дипломатичні зусилля. Але коли ворог йде на твою країну, народ веде свою боротьбу за життя за допомогою армії та партизанського руху. Ситуація, в якій опинились Україна після 24 лютого 2022 року нагадувала суцільне пекло – атакована з 3-х сторін, півдня, сходу, північного –сходу «рашистами», здавалась, що все було безнадійно. Але сила волі українського народу, ЗСУ та партизанський рух відвів жахливу небезпеку від столиці Києва, багатьох міст України.

Спробуємо ж проаналізувати партизанський рух, який він є зараз, адже партизани діють не лише в Україні, а й широкомасштабний партизанський рух був і в Білорусі, одного  з напрямків нападу рашистських мародерів та вбивць на терени України. Радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка ще у березні 2022 року заявив, що в Білорусі борються з тим, щоб місцеві війська не вторглися в Україну. У своєму обліковому записі в Twitter він зазначив, що його батьківщина — країна партизанів, які зупиняють російські потяги та пошкоджують техніку рф. Також, за його словами, вони роздають листівки, щоб не допустити вторгнення білоруських військ в Україну. «Україна переможе, Білорусь також буде вільною», — переконаний він. Крім того, радник Тихановської опублікував карту Білорусі «Залізничний опір-2022», де вказані результати дій місцевих партизанів.

«Блокада агресора на базах і шляхах забезпечення. Ні їжі, ні палива, ні свободи пересування» – насправді, це більше, ніж заклик до дії. Це опис того, що відбувається. З 24 лютого, за даними білоруської правозахисної групи « Вясна», за звинуваченням у зраді, тероризмі та шпигунстві за зрив пересування російських військ і військової техніки було заарештовано не менше як 52 білоруси, зокрема 30 залізничників.

Автократичний режим Олександра Лукашенка настільки стурбований явищем, яке стало відоме, як«рейкова війна», що навіть Telegram-канал Співтовариство залізничників Білорусі оголошено екстремістською організацією. Цей рейковий партизанський рух – найяскравіший приклад того, як війна путіна проти України змінює політичну динаміку у Білорусі. Рабське підпорядкування лукашенка путіну, яке дозволяє лідеру Кремля використовувати його країну як плацдарм для нападу росії на Україну, стривожило і розлютило білорусів. Білоруський народ глибоко налаштований проти війни, і безсумнівно, вже давно відчуває теплі почуття до українців і, як і більшість людей у світі, шокований масовими звірствами проти мирних жителів у Бучі, Ізюмі, багатьох інших містах України. Потурання лукашенка агресії путіна також підставило Білорусь під західні санкції, які руйнують її і так крихку економіку і призводять до падіння рівня життя. Крім того, низька ефективність російських збройних сил і хаотичні непослідовні заяви лукашенка про те, чи братимуть участь білоруські війська в наступі, підривають імідж диктатора як сильного лідера, над яким він сам так старанно працював.

У статті для The Guardian, білоруський журналіст і телеведучий Олександр Філіпенко зазначив, що протягом десятиліть лукашенко повторював: «Поки я ваш президент, у Білорусі не буде війни». А отже, журналіст зазначає далі: «У країні, яка всю свою історію страждала від чужих конфліктів, ця обіцянка перетворювалася на діюче заклинання. 2022 року, віддаючи борги путіну, лукашенко перетворив Білорусь на країну-агресора, залишивши в повній розгубленості власний і давно заляканий народ.

На додачу до рейкової партизанської війни білоруська група хакерів Кіберпартизани атакувала залізничну мережу країни, щоб завадити російським військам доїхати до України. Група також розповсюдила відео, що закликають білоруських солдатів не брати участь у російській війні. Тим часом сотні білоруських добровольців приєдналися до боротьби України проти росії, створивши батальйон Кастуся Калиновського, названого на честь лідера польського повстання 1863−64 років проти російської імперії.

У Міністерстві внутрішніх справ Білорусі заявляють про масові акти «тероризму та саботажу»на залізничній інфраструктурі. Про це повідомляє державний телеканал Білорусь 1. Зокрема, білоруський МВФ стверджує, що таких подій останнім часом було понад 80, та додали, що всі напади мали схожий почерк. За останні тижні весняного періоду провладні білоруські медіа повідомляли про затримання десятків залізничників та підозрюваних у нападах. Також повідомлялося, що по групі із трьох людей міліціонери відкрили вогонь на ураження. Білоруські «рейкові партизани» намагаються зупинити пересування білоруською залізницею військової техніки та зброї.

Силовики в Білорусі затримали трьох мешканців Бобруйська 27 і 28 років за знищення двох релейних шаф сигнальної установки під Осиповичами, що забезпечують рух потягів. За даними правозахисників, одного із затриманих поранено, він перебуває в лікарні. У МВС Білорусі заявили, що провели «спецоперації» проти «рейкових партизанів» 30 березня у Бобруйському та 1 квітня у Борисівському районах. Силовики відкрили вогонь на ураження нібито через те, що чоловіки «чинили активний опір і спробували втекти». Там стверджують, що дві людини перебувають у лікувальних закладах, решті «надали допомогу на місці». У Спільноті залізничників Білорусі наголосили, що люди не чинили опір, але їм цілеспрямовано розстріляли колінні суглоби. За словами білоруських залізничників, КДБ і ГУБОЗ зараз кинули всі сили на затримання партизанів.

Білоруських активістів, які виводили з ладу залізничні колії, по яких прямували потяги з російською військовою технікою на війну з Україною, обвинувачують у тероризмі на залізниці, за цим обвинуваченням їм може загрожувати і смертна кара. За дії з виведення з ладу залізничної інфраструктури на території Гомельської області затриманим висунуто обвинувачення за чотирма «важкими» статтями КК РБ – «участь в екстремістському формуванні»; «акт тероризму, скоєний у складі організованої групи»; «навмисне приведення в непридатність шляхів сполучення»; «зрада державі». Уточнюється, що катастрофи та людських жертв у результаті теракту на залізниці вдалося уникнути. Слідком Білорусії заявляє, що зараз обвинувачені співпрацюють зі слідством і роблять усе можливе для відшкодування збитків. Преса раніше повідомляла імена фігурантів справи -Денис Дикун, Дмитро Равіч та Олег Молчанов. Брат одного з них – Дмитро Дикун – пояснив дії свого родича тим, що той намагався «хоча б якось допомогти Україні». Випадки знищення релейних шаф сигнальної установки в Білорусії почастішали після початку війни в Україні, коли ініціатива BYPOL закликала білорусів блокувати залізничні колії, по яких прямують потяги з російською військовою технікою. У рамках розслідування було затримано кілька десятків людей.

Після початку повномасштабної війни з Україною зафіксовано понад 20 спроб підпалів військкоматів на території рф. В цей же час помітно зросла кількість аварій на залізниці, пов’язаних зі сходженням з колії потягів.

З кінця лютого до нинішнього часу стало відомо про, як мінімум, 43 атаки на військкомати в різних регіонах рф, з них 26 були підпалами – переважно із застосуванням«коктейлів Молотова». Деякі з нападів були зняті на відео самими ж паліями. Зазначається, що торік таких випадків не було. Також почастішали аварії на залізниці, яким влада намагається приписати природні причини та технічні несправності. За повідомленнями у ЗМІ, з березня по червень у різних регіонах рф зійшли з рейок 63 товарні поїзди. Це майже в півтора разу більше, ніж за аналогічний період минулого року. Аварії траплялися в основному на заході та південному заході рф, іноді поряд з військовими частинами. Один із таких випадків – пошкодження залізничного мосту в прикордонному районі Бєлгородської області у квітні. У червні журнал «РЖД-Партнер» писав із посиланням на «Госжелдорнадзор», що понад 55% аварій товарних поїздів в останні чотири місяці були пов’язані зі станом залізничних колій. При цьому ФСБ як мінімум одного разу прозвітувала про затримання людей, які нібито готували диверсії на «об’єкті транспортної інфраструктури» у Бєлгородській області.

У травні ТГ-канал «Обережно, новини» без посилань на джерела написав, що ФСБ шукає членів «Бойової організації анархо-комуністів», яка розповіла у Телеграмі про диверсію на залізниці у Підмосков’ї. Співробітники правоохоронних органів виїхали на місце та з’ясували, що хтось частково розвів рейки на ділянці, яка веде до навчально-тактичного центру 12-го головного управління Міноборони, яке відповідає за ядерну зброю.

Після початку війни люди, які називали себе учасниками «Бойової організації анархо-комуністів» (БОАК), почали публікувати в Телеграмі інструкції про те, як влаштовувати аварії на залізниці та розповідали про власні успішні «операції». Вони взяли на себе відповідальність не лише за диверсії з поїздами, а й за підпали військкоматів, вишок стільникового зв’язку, автомобілів провладних активістів. БОАК стала «найактивнішою «підривною» силою» в рф після початку війни. Організація існує вже кілька років, але заявила про себе публічно лише після початку війни.

«Саботаж на залізниці – це відносно простий у виконанні й дуже ефективний спосіб завдати шкоди армії супротивника. Причому з мінімальним ризиком для цивільних, при правильному виконанні… Все це може серйозно послабити збройні сили рф та вплинути на те, коли війна припиниться», – заявили в БОАК. Учасник організації на ім’я Іван розповів, що анархістський партизанський рух у рф децентралізований. За даними на квітень, по всій країні діяли від 20 до 40 осередків, стверджує Іван. Учасникам «рейкової війни» не потрібна спеціальна підготовка – достатньо методичок від БОАК. Після початку війни вона намагається збирати донати в інтернеті та запустила Телеграм-бот для залучення нових учасників. У диверсіях беруть участь люди з різною ідеологією, розповів представник осередку. «Серед нас є як анархісти, так і націоналісти (але останніх менше). Кожен має свою історію. Ми – антисистемна організація, в тонкощах політичного управління розбиратимемося після того, як режим упаде або хоча б ослабне», – заявив він. За визнанням анархістів, їхня діяльність багато в чому була натхнена дією білоруських «рейкових партизанів», які протистояли російському вторгненню в Україну через територію білорусії на початку війни.

Головне управління розвідки України повідомило, що росіяни готуються до партизанської війни на своїй території. У відомстві заявили, що:«Міністерство транспорту рф зобов’язує забезпечити взаємодію російської залізниці з МВС та ФСБ. Підвищені заходи безпеки пов’язані з «загрозою втручання в роботу об’єктів транспортної інфраструктури, що знаходяться на кордонах Ростовської області та Краснодарського краю».

За даними розвідки, вперше контрдиверсійні заходи на російській залізниці було введено з початком агресії проти України на короткий термін, з розрахунку на швидкий бліц-криг. Після провалу початкового плану, їхню дію регулярно продовжують та посилюють. У розвідці зазначають, що таке підвищення готовності було пов’язане з діями білоруських «рейкових партизан», які цілеспрямовано виводять з ладу залізничне сполучення з Україною, щоб ускладнити доставлення підкріплення в зону бойових дій. Крім цього, нещодавні вибухи поблизу Бєлгорода на місцевій нафтобазі та складах боєприпасів посіяли паніку і в сусідніх російських регіонах . «Цим покладено початок партизанській війні та перенесення бойових дій на територію рф»,- сказано у повідомленні.

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що пожежі у Брянську та інших містах рф можуть говорити про те, що у росії почалася партизанська війна. Арестович наголосив, що останнім часом у рф відбуваються атаки на військкомати. Він вважає, що це пов’язано з тим, що люди не хочуть йти на війну. «У росії невідомо що відбувається. В Уссурійську військова база горить, військкомати горять, військові ВНЗ горять, якісь склади, будинки губернаторів. У мене відчуття, що в росії почалася партизанська війна. Особливо це стосується військкоматів – народ не хоче туди й перешкоджає цьому», – заявив Арестович. Він нагадав, що у військкоматах зберігаються особисті дані призовників та резервістів.

Найінтенсивніший партизанський рух прослідковується на теренах України. Наші партизани, селяни увійшли на сторінки не тільки української а й світової історії, адже їх діяльність, їх подвиги приближають нашу перемогу над ворогом. Обговорюючи партизанський рух, слід відзначити найосновініші досягнення партизанського руху в Україні протягом весни – літа 2022 року, зокрема: 28 березня, у Сумській області українські партизани захопили танк Т-80 з боєкомплектом, який передали місцевим підрозділам тероборони. 29 березня партизани у Сумській області замінували дорогу та зробили засідку. Внаслідок цього були знищені БТР-80, САУ «Мста-С», ліквідовано десятьох окупантів. 25 квітня у Кремінній Луганської області у мерії міста, де була окупаційна влада, пролунав вибух. Пів будівлі разом із російськими силовиками та представниками «нової влади» знесло.

28 квітня  українські партизани здійснили підрив залізничного мосту біля села Якимівка Мелітопольського району Запорізької області. Цей шлях росіяни використовували для підвозу боєприпасів і техніки з анексованого Криму до лінії фронту на Донбасі.

22 травня у тимчасово окупованому Енергодарі місцеві партизани влаштували вибух у будинку, де мешкає «глава нової адміністрації» окупантів Андрій Шевчик. Колаборант та його охоронці госпіталізовані з травмами різного ступеня важкості.29 травня у тимчасово окупованому Мелітополі пройшла патріотична акція на підтримку України, організована рухом «Жовта стрічка». 30 травня у центрі Мелітополя біля будинку призначеного окупантами «губернатора» Запорізької області Євгена Балицького партизани підірвали начинений вибухівкою автомобіль. Поранено членкиню військо-цивільної адміністрації окупантів, племінницю фейкового очільника області. За голову самого Балицького партизани пропонують 10 тисяч доларів.18 травня пошкодження бронепоїзда російських військ і залізничних колій. Вибухівка, встановлена на рейках, здетонувала під вагоном з особовим складом.

12 червня стався вибух біля захопленої приймальні народного депутата України, яку окупанти назвали «міністерством внутрішніх справ». Мер тимчасово захопленого Мелітополя Іван Федоров припустив, що вибух у «день росії» могли організувати самі рашисти. 18 червня автомобіль начальника «Північної виправної колонії № 90» в Херсоні Євгена Соболєва, призначеного окупантами керувати обласним управлінням служби виконання покарань, підірвали партизани. Тюремника-зрадника з тяжкими травмами госпіталізовано. 22 червня відбувся замах на колишнього парламентарія Сергія Ковальова, котрий заявляв, що на українському півдні «росія назавжди». У місті Гола Пристань підірвано його автомобіль. Зрадник, лежачи на лікарняному ліжку, у повідомленні росЗМІ звинуватив у замаху спецслужби України. Того ж дня у Чорнобаївці від фугасу вибухнув автомобіль колишнього керівника місцевої автостанції, призначеного рашистами «головою місцевої адміністрації територіальної громади» Юрія Турульова. РосЗМІ писали, що «охоронці Турульова відреагували миттєво, чиновник дістав множинні легкі осколкові поранення». 24 червня у спальному районі Херсона підірвано автомобіль місцевого колаборанта Дмитра Савлученка. Член партії Шарія, що очолив так званий департамент сім’ї, молоді і спорту окупаційної адміністрації, загинув на місці. А 25 червня було здійснено підрив машини пособниці окупантів – «начальниці» управління освіти «нової» адміністрації міста Каховки Ірини Махньової.

2 липня рашистський бронепоїзд, який віз боєприпаси, зійшов з рейок біля Мелітополя. За інформацією місцевого видання «РІА Мелітополь», його обстріляли з гранатометів. 3 липня відбувся підрив залізничного мосту між окупованими Мелітополем та Токмаком. Цією гілкою росіяни переганяли склади зі зброєю та військовою технікою на фронт. 11 липня помічник окупантів, призначений росією на посаду голови селища Великий Бурлук Харківської області, Євген Юнаков загинув під час підриву автомобіля. Про це з посиланням на заяву так званої адміністрації селища повідомляють росЗМІ. 14 липня в окупованому росіянами Маріуполі виникла пожежа на маслоекстракційному заводі «Сателіт». Її партизани влаштували, щоб не дати росіянам вивезти заводське обладнання. Багато подій також відбувалось протягом серпня 2022 року – це і підриви колаборантів, і вбивства російських військових.

Загалом, партизанський рух знову ж таки як унікальне явище відграє позитивну роль у боротьбі українців за свободу. Також і діяльність російських та білоруських партизан приємно здивувала українців протягом весни. Ну що ж, варто стверджувати, що лише спільними зусиллями тих, хто виступає проти путінської кривавої диктатури і в Україні, і за її межами, можна повалити диктатора, перемогти його криваву армію та принести мир та спокій на східнослов’янські землі.

Джерела

  1. https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3518159-u-bilorusi-rejkovim-partizanam-zagrozue-smertna-kara.html
  2. https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/reykova-viyna-v-bilorusi-siloviki-zatrimali-kilkoh-partizaniv-50231663.html
  3. https://nv.ua/ukr/opinion/viyna-rosiji-yak-bilorusi-dopomagayut-ukrajini-reykovi-partizani-ostanni-novini-50231883.html
  4. https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/reykova-viyna-u-bilorusi-poskarzhilisya-na-80-aktiv-sabotazhu-na-zaliznici-ostanni-novini-50232074.html
  5. https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/nastup-z-bilorusi-v-ukrajinu-partizani-blokuyut-vtorgnennya-bilorusiv-50226838.html
  6. https://nv.ua/ukr/ukraine/events/rosiyani-gotuyutsya-do-partizanskoji-viyni-ostanni-novini-50232920.html
  7. https://nv.ua/ukr/world/countries/viyna-rosiji-proti-ukrajini-arestovich-pro-pozhezhi-u-bryansku-ostanni-novini-50236868.html
  8. https://nv.ua/ukr/ukraine/events/u-bilorusi-reykovim-partizanam-zagrozhuye-strata-50253226.html
  9. https://armyinform.com.ua/2022/07/18/nashi-partyzany-zavdayut-vorogu-vidchutnyh-vtrat-i-suttyevo-demoralizuyut-agresora/
06 Жовтня 2022
Останні події

Олеся Житкова взяла участь у заході "Психологічний вплив війни: досвід військовослужбовців США та України"

«Літопис Незламності» провів дискусію «Українка вчора та сьогодні: війна, родина, суспільство» до 140-й річниці українського жіночого руху

В ірландському місті Корк відбувся марш і мітинг на підтримку України

Іван Бездудний взяв участь у міжнародному воркшопі "Війна, наука та емоції: (не) проговорене"

Схожі статті: